Universal Studios Singapore Trip 2012

By

May 8, 2012My Blog USS45 Comments

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Pertama sekali, saya nak ucapkan terima kasih kerana singgah ke blog saya ini. Jangan lupa sebar-sebarkan kepada kawan-kawan dan saudara mara jika anda suka membaca disini dan juga jika anda mahu bercuti di Bandung.

Kali ini saya nak menulis pula mengenai perjalanan saya menuju ke Universal Studio Singapura (USS). Seperti biasa, saya akan ceritakan secara teliti supaya anda semua boleh melawat USS dengan gembira dan tenang.

Pertama sekali jika nak mulakan percutian ialah bajet. Untuk trip saya ke USS ini, saya menginap di Tune Hotel. harga di sini cukup murah. cukuplah untuk sekadar tidur di sini. segala kelemgkapan cukup termasuk air panas dan tv.
Harga di Tune Hotel berubah selalu. Saya dapat harga RM 80 untuk 2 malam. Lebih kurang RM40 semalam. hehe.. murah giler. Saya ambil 2 bilik , 2 malam termasuk aircond 24 jam kredit dan tiket bas pergi balik ke USS untuk 4 orang lebih kurang RM300. Memang murah dan berbaloi memandangkan di hotel hanya untuk tidur sahaja hehe. rasanya takde yg lebih murah dari ini.

Tune Hotel

Kenapa saya pilih Tune Hotel? sebab Tune hotel ni lebih jimat dan lebih mudah untuk ke USS kerana mereka menawarkan Shuttle Bus ke USS. Turun saja dari hotel terus boleh naik bas ke USS. kalau tinggal di hotel lain, nak kene drive pula ke Tune Hotel.
Di Tune hotel, biliknya boleh tahan. ada air panas, ada tv dan aircond. TV dan aircond kene bayar tapi takde la mahal sangat. kalau taknak aircond, boleh pakai kipas angin saja. hehe.

Shuttle Bas ke USS di Tune Hotel

Pertama sekali soal tiket. Tiket shuttle bas ini boleh di beli dengan 2 cara. Cara yang pertama ialah dengan pergi terus ke kaunter yang terletak di tingkat bawah Tune Hotel. Rasanya kaunter buka dari jam 6.45 pagi hingga lewat petang. Harga untuk pembelian tiket di kaunter ialah RM25 untuk dewasa dan RM9 untuk kanak-kanak.
Cara yang kedua ialah melalui online. Masuk ke tune hotel website, lepas tu boleh book bilik di tune hotel dan tambah sekali dengan shuttle bus. kalau melalui online, harganya murah sikit.
RM23 untuk dewasa dan RM9 untuk kanak-kanak.

Waktu perjalanan yang bagus ialah 7.00 pagi. kalau ada yang terlepas, boleh ambil bas pada jam 8.30 pagi. harus di ingat, kita akan naik bas yang sama bila nak balik nanti. Untuk bas jam 7 pagi, waktu balik ialah pada jam 8.30 malam. Untuk bas 8.30 pagi, waktu balik ke Malaysia ialah jam 9.30 malam.
saya naik yang 8.30 pagi sebab lambat hehe. so balik dalam 9 malam sebab time tu semua orang dah naik bas.

Perjalanan mengambil masa selama 1.5 jam. Ini termasuk dengan waktu urusan imigresen di Malaysia dan di Singapura. Yang lambat tu kat Singapura la. Imigresen Malaysia kejap je. Malaysia lebih baik la bab ini hehe.

Lepas selesai semua, dari Tambak Johor ke Sentosa , perjalanan lebih kurang 30 minit. Boleh tengok la suasana di sana sementara nak sampai ke USS hehe.

Jangan lupa, bila sampai Sentosa nanti, ingat di mana bas tu berenti sebab nanti bila balik, bas yang sama akan tunggu di tempat yang sama pada malam hari nanti.

oklah saya berhenti di sini dulu. saya akan sambung lagi berkenaan dengan Apa Ada di USS di artikel lain nanti.

Jangan lupa, jika nak beli tiket USS, sila hubungi saya atau email saja kepada saya. Tiket yang saya jual adalah sah digunakan dalam masa 6 bulan. jadi kalau tak jadi pergi pada tarikh yang dah ditetapkan, boleh pergi hari lain dengan menggunakan tiket yang sama.

Email : hazmin@hazmin.net

45 Responses to “Universal Studios Singapore Trip 2012”
  1. angel

    tak ada sambungan ke?…

  2. admin

    ada. saya akan tulis sambungan kisah USS kali ni apa ada di dalam USS pulak lepas ini. :D

  3. linda

    aslmkm… nak tnye, en.hazmin ade jual pakej tiket uss ngn hotel tune x?.. kalau hari raye, harge tiket brape?

  4. admin

    linda,
    saya hanya jual tiket masuk USS sahaja sebab tune hotel boleh book online terus melalui website diorg. bila book hotel tu, boleh book skali tiket bas untuk ke USS di website tune hotel tu :D

  5. SAYA AWAN

    salam…

    tiket tu blh beli kat USS kan on the same day saya sampai??? kalau beli dgn awak bln 10 punye blh x? hehe..tq

  6. admin

    tiket beli kat sana pon boleh. cuma beratur panjang la. kalau nak beli online pon boleh. :D

  7. ila razali

    encik, email saya hrga tiket encik tu

    2 dewasa, 2 boys (8 thn dan 7) and 2 girls (5 thn dan 2 thn)

    ada diskaun ke apa jika beli ngan hazmin ni?

    email ya… takut terlepas pandang.

    tq

  8. eka

    berapa ye tiket yg awak jual

  9. admin

    eka,

    harga bergantung pada tarikh nak pergi.

    boleh rujuk di sini.

    http://blog.hazmin.net/2012/04/21/universal-studio-singapore-tickets/

    http://www.facebook.com/serumpuntours

    KLIK DI ONLINE SHOP

  10. aminz

    Saya nk booking 6 tiket dewasa 3 kanak2 bwh umur 12thn…nak masuk uss pada 11/11/12…brp harganya??tlg bg no hp encik….tq.

  11. Arlina

    Please email me details for 7 person plus ekpress pass this coming 14/11/2012.. Thanks..

  12. nia

    salam hotel tune 2 .. xde dh ke yg harga rm40 ? hehe .. n tiket paling murah leh dpt untk pg time jan 2013 bpe ye ? dlm 4 org ..

  13. admin

    sila semak email anda. saya dah jawab semua soalan melalui email terima kasih

  14. Farah

    Blh tlg emailkn x quot utk 6 dewasa & 1knk2 utk 8hb nov 12

  15. Zureda

    Assalamualaikum..Pls email me detail price for 4 adult and 2 childern age 8yrs and 10yrs on 11/12/2012..Thank you

  16. Ramlan

    Saya nak tiket untuk 2 orang dewasa USS..Nak pegi End of January atau awal Februari

  17. admin

    Sila semak email anda. saya dah jawab semua pertanyaan melalui email
    Terima kasih

  18. rashiidah

    Enquiry: uss ticket 4 adults + 4 children (2years to 12 years)
    Date : 13 nov 2012 tuesday

  19. aliaa

    salam… Sy nk beli tket msuk uss pd januari / febuaro 2013. Tarikh x compom lg bile.. Mybe after gaji… So time tu harga tiket utk sorang rm bpe?

  20. Ismail

    Assalamualaikum..Pls email me detail price for 2 adult on 11/12/2012..Thank you.. Kalo bulan 12 nnt better ambil 1 day trip or 2 days trip pny tiket?.. Takut tak sempat habis main semua plak kalo beli 1 day trip pny tiket nnt…Plz, need ur advice.. Thanx

  21. aisya

    tiket uss yg valid utk 6 bln tu harga brape? pls email me. tq

  22. admin

    Saya dah reply kepada semua soalan. sila semaik email anda

    Aisya,
    tarikh nak ke USS tu bila?

  23. liyana

    salam en.hazmin, pm ticket detail price for 30dec12. utk 4org dewasa.

  24. fae

    email me price for 2 adult ..date 10/12/2012. tQ

  25. bella

    klu nak beli tiket bas saje boleh online ke? Lg 1, ctu ade tmpt parking x? Bape charge parking?

  26. Hafidz

    Tiket ke USS 30 Jan 2013 untuk 2 dewasa berapa?

  27. azliza

    saya nak tiket tuk 2 dewasa 4 kanak2 pd 27 dec 2012 ni, available lg tak n brapa harga?tlg email detailnya , tq

  28. ami

    please price for 2 adult and 3 kids for 7 January. tq

  29. ami

    please price for 2 adult n 3 kids for 7 jan 2013

  30. WAWA

    please giv me price for 2 tickets to uss on 5 Januari 2013.. tq.. :)

  31. farah

    salam.hai nak tanya, tiket to USS singapore for Februari ada tak?

  32. Imah Ishak

    can u email me the price tic for 2 adult and 1 kid

    going to uss on 25 January 2013

  33. eizazuriaty hamzah

    assalam,

    boleh emel sy harga tiket ke uss pd 25 jan 2013? utk 2org ye.. ada cadangan tak if sy nk gerak 24jan2013(mlm) dari kl dgn menggunakan public transport.

    lg satu, nak tau jugak details pasal bandung trip tu. hotel+transport utk jalan2 included ke? sy bcadang utk pergi ke sana pd hjg thn 2013. 6adults and 1child.

    TQVM for your help

  34. fatihah

    salam..tlg emailkan sy harga tiket uss dewasa utk 3 org..tq

  35. fatihah

    owh ye utk 9 februari 2013

  36. wawa

    boleh emailkan saya tiket ke uss 26 jan 2013 utk 2 org..tq

  37. Faizal Hassan

    Please email me ticket price for 3 persons adult.
    Looking forward for your reply.
    Thanks.

  38. Farhana

    Salam,

    Tolong emelkan harga ticket USS pada 4 Mac 2013 (Isnin) untuk 5 dewasa dan 1 kanak-kanak.

    Thanks

  39. Azlina

    As salam, bole emailkan harga tiket utk 2 dewasa @ 10/02/2013

  40. jo

    tolong email saya harga tiket ke USS ( 26 mac 2013 ) utk 2 dewasa…..TQ

  41. nik

    hye…
    Pleaz email me price fo uss for 2 person….tq :-)

  42. yusnina

    Minta email pd saya tix dan tune hotel rate utk 2 dewasa 3 kanak-kanak age 5,7 &9.
    Plan mahu kesana slpas raya dlm september 2013

  43. hana

    emailkan sy harga tiket utk january 2014 sorg dewasa..kanak2 umur 7 tahun sorg…baby setahun setengah sorg

  44. nadzeem

    tolong emailkan harga 3 tiket dewasa ke uss pada 4/1/2014.
    tq

    zeart_kp@yahoo.com

  45. Shikin

    Salam,
    boleh tolong emailkn harga tiket untuk kanak-kanak (3hb Nov 2013)..
    Tq..

Leave a Reply