Shopping di Bandung bahagian 3

By

March 25, 2010My Blog146 Comments

Salam semua,

Setelah sekian lama aku tak menulis berkenaan Bandung, hari ini aku nak bagi tip tambahan untuk anda yang bakal menjejakkan kaki ke Bandung dalam jangka masa terdekat dan ‘terjauh’ ini hehe. Hari ini aku nak bagi 2 tip tambahan selain dari tip-tip yang aku dah bagi sebelum ini di artikel-artikel yang lepas.

Beg Pakaian

Pertama sekali untuk semua, jika nak ke Bandung bagi yang pertama kali ke sana, saya nasihatkan pergi ke Bandung SEHELAI SEPINGGANG.Β  Maksud sehelai sepinggang adalah, pergi ke sana dengan hanya membawa Bag Pack biasa sahaja. Baju dan pakaian2 penting sahaja (maknanya yg dalam2 pon bawak skit jek). Selain itu saya cadangkan beli satu beg pakaian yang besar tapi boleh dilipat kecil. (gambar contoh akan saya upload kemudian). beg ini ada dijual dengan banyaknya di Sg Wang sebelah belakang dengan harga RM100. Walaupun agak mahal skit tapi memang berbaloi sebab beg yg besar ini boleh dilipat kecil dan boleh dimuatkan dalam BagPack anda.

Kenapa mesti begini?

masalah pertama sekali jika anda pegi ke Bandung dengan Beg macam nak pindah ke Bandung ialah masalah nak ambil beg sebaik saja kapal terbang mendarat di Bandung. Untuk pengetahuan anda, setakat ini, Airport Bandung menggunakan kutipan beg secara MANUAL yang boleh mengambil masa yang panjang untuk mengambil beg ditambah lagi pemeriksaan imigresen yang juga dibuat secara manual iaitu anda kena buka beg anda satu persatu. kalau anda bawak beg banyak2 alamatnya lama la anda nak sampai hotel dan lambat la nak start Shopping!!!!!

Masalah kedua dan masalah yang pernah aku hadapi kerana bawak beg banyak ialah tak cukup beg untuk bawak balik ke Malaysia sebab banyak sangat barang yang dibeli. Anda mesti ingat , kalau anda golongan wanita yang suka membeli belah di Pasar Baru, kalau anda bawa beg yang banyak sebelum sampai ke Bandung, bermakna tak muatlah nak bawa balik barang2 yang dibeli di Pasar Baru sebab di sana pasti anda akan rambang mata.

Jadi nasihat saya, pergilah sehelai sepinggang dengan membawa apa yang paling penting sahaja. semuanya anda boleh beli di sana termasuk baju dan seluar. Saya sendiri pegi kesana bawak sehelai seluar dan sehelai baju. Kapal terbang sampai ke Bandung pukul 12 tgh hari. Sampai2 terus ke hotel dan terus jalan bershopping. boleh lupa daratan kalau dok bandung lama2 hahaha.. asyik nak shopping jek. Tapi berat bag maximum sorang boleh bawak kena ambil kira jugak ye. sorang tak silap dalam 15 kilogram kot. tapi korang double cek dgn airline company korang la. jgn amik anggaran berat aku bulat2 yek. hehehe

Contoh Bag yang saya guna. mudah utk dimasukkan kedalam BagPack. bag yg lipat2 mcm ni. bila dh bukak, maximux 15 kilo brg boleh masuk dlm. hehe

SEBELUM

SELEPAS

Cara Pembayaran di Pusat Beli Belah

Ini adalah tip yang kedua yang aku nak bagi untuk hari ini. Jika anda ada Kad Kredit, saya syorkan gunakan Kad Kredit untuk membeli belah kerana kadar tukaran matawang untuk VISA dan Mastercard lebih murah berbanding kadar pertukarann di Malaysia sebab di Malaysia, money changer dah ambil komisyen dari kadar itu tetapi untuk kad kredit nilai itu adalah dari peringkat ‘first hand’.

Tapi jangan sesekali menggunakan debit kad yang ada logo VISA yang mudah didapati di bank-bank di Malaysia kerana kad kad ini disambungkan terus ke akaun bank anda. ada beberapa loophole yang aku baru tahu berkenaan debit kad ini yang aku baca di YAHOO TRAVEL. jadi kalau boleh elakkan menggunakan kad debit ini di sana. tapi kalau anda rasa tiada masalah dengan Debit Kad ni, silakan mennggunakannya. saya hanya memberi cadangan.

Andai ditakdirkan anda tiada kad kredit dan wang tunai anda kehabisan, saya cadangkan anda ke money changer persendirian di Bandung. Untuk ke sana, hanya beritahu kepada pemandu teksi dan mereka akan membawa anda ke situ. ini kerana bandung bukanlah seperti di Malaysia yang mempunyai money changer dimana-mana sahaja. Di sana, kita tidak boleh menukar duit di bank-bank kerana Bank-Bank di sana hanya menerima USD untuk penukaran wang ke rupiah.

Untuk kemudahan yang lebih mudah, ini hanya sesuai untuk pemilik kad ATM yang mempunyai logo PLUS seperti kad ATM MAYBANK, anda boleh cari bank-bank atau mesin ATM yang mempunyai logo ini dan membuat pengeluaran wang seperti biasa. untuk maklumat lanjut saya cadangkan anda bertanya dengan customer service bank anda untuk maklumat lanjut. Saya belum pernah cuba tapi kakak saya pernah cuba dan berjaya. Semuanya sama seperti anda gunakan Mesin ATM di Malaysia tapi untuk kepastian, bertanyalah dengan customer service bank-bank anda.

Akhir sekali, selepas puas membeli belah, pastikan anda sudah asingkan duit untuk airport tax kalau tidak masalah besar bakal menanti anda hehehe.. yelah, nak cari money changer la, itu la ini la. baik simpan duit airport tax awal-awal untuk kemudahan anda semasa nak berangkat pulang ke Malaysia.

146 Responses to “Shopping di Bandung bahagian 3”
  1. norruk rahim

    saya sokong catatan dan tips hazmin. psl bag dan baju tu mmg betul. sblm mula shopping, asingkan dulu duit utk bayar supir (kalau pakai supir) dan utk cukai perkhidmatan Rp 150,000 sorang masa check in nak balik kat airport Jakarta dan Rp 75,000 kat airport Bandung. saya baru pulang 5 ogos 2010. satu tips yg paling penting, bwk duit byk2 kalau tak gigit jari la. saya cuma bwk Rp 8 juta, duk terkilan lagi saat ni, ada yg miss..hehe. jgn lupa fotostat/print tiket balik, (in case).

    • admin

      a’ah betul. tiket balik tu kalau boleh print byk2 copy. takut hilang ke ape ke kan, senang skit. nampaknya airport tax masih sama mcm dulu yek. okla tu. 75k sorang. tak sampai RM30 rasanya kan hehe..

  2. norruk rahim

    tgh plan nak g lagi awal januari 2011. bwk askar2 4 org. anak dah beso pjg. ingat nak naik KLM ke jakarta, round satu hari. pahtu naik train ke bandung. saja nak tgk pemandangan luar bandar. kat bandung , pakai supir lah, senang. boleh ke tempat wisata (pelancungan). balik nanti dari bandung ke KL. dah serik, ari tu nak jimat konon, terlebih adalah. nak balik, dari bandung ke jakarta.airport.bayar supir Rp 700,000, utk jarak 130km yg memakan masa 5 jam setengah..tension. lepak lagi kat airport sblm boarding. letihnya.
    nasihat utk kekawan, rancang perjalanan dgn betul. nasiblah dgn hubby je, kalu bwk anak2..haruuuu.

  3. Azhar

    Bro, macam mana nak reserve Utari Hotel tu? ada online website ka?

  4. admin

    ader… bukak je google cari hotel utari… mesti jumpe punye.. saya pon cari kat google jek nombornye πŸ˜€

  5. sam

    sekarang ni utari hotel dah kene bayar setengah dari rates nye…dah pandai dah depa ni….semalam hotel utari rp375,000 and kene bayar separuh iaitu rp187500 saye nak g bandung ari sabtu ni (16oct) and saye tempah semalam je pasal nak chk it out hotel royal dago 2 keesokan hari nye…harap masih ade bilik kosong kat royal dago 2 pade hari ahad tu….kalo ade sape2 tau hotel mane yg tak perlu bayar wang pendahuluan separuh mcm utari hotel ni…sile2 la post kan..terime kasih.

  6. admin

    hehe oo yeke.. dah makin maju la diorg ni hhehe.. ok jugakla kalau nk dok semalam jek. 375k tu ada la dalam RM130 semalam. lepas tu gi la tgk kat dago ada kosong ke tak. kalau malas nk alih2 barang, teruskan jek dok situ hehe..

  7. suhana

    salam..
    dari Utari Hotel tu, kene naik angkut2 ke pasar baru ke? or boleh jalan kaki je??

  8. admin

    pasar baru tu jauh dr utari. tempat tu kat town. so kene naik teksi la. jgn naik angkutan pulak hehe sebab angkutan ni bukan kita tahu route dia ke mana. kalau tanya diorg pon, dia main angguk jek hehe. nak senang naik teksi. mudah dan cepat. depan utari tu senang cari teksi

  9. miss j

    hi…just asking…25dec ni nk peg bandung…huhuuu, sgt exited nk peg ni…maklumlah 1st time nk peg kan…mcm2 cerita dgr pasal bandung…terutama skali bab2 shopping ni…haih, tk smpai sana lg…tp dh nk mcm separuh giler dh dgr cerita pasal shopping2 ni…tk taulah nti smpai sana mcm mane…sy peg dgn travel agen..so, skrg ni dlm kepala tk tahu lg nk shopping ape kat sana…tp, dh mcm2 terfikir nk beli beg, kasut, baju…bakal mak mertua pulak nk kirim beli jubah….pastu skrg ni duk pikir2, utk souvenir nk bg kat sedara-mara selalunya nk beli ape erk…??? dlm tentattif program ada la cakap kan…1st day nk bw peg taman negara & foc…(perkampungan kasut&kulit) 2nd day peg ke gedung sate,bgnn afrika.,pasar baru & foc lg….so, leh tak suggest…brp rm perlu saya bw…??? kalau dlm rm500 tu ckup tk agak2…??? pastu 1 lg…nk tau la jugak kan…ape yg bestnya dkt foc ni…??kalau nk cri jubah yg lawa2 tu kat mne erk…??? thanx…

  10. admin

    Miss J,

    kalau pergi ke sana melalui travel agen, mereka dah bgtau ke jadual perjalanan harian selama berada di bandung? jika ada diantaranya melawat rumah mode, harap bgtau saja kepada agen itu, anda tidak berminat dan minta mereka bawa ke jalan juanda. ini kerana rumah mode itu hanya indah kabar dr rupa dan penuh dgn org malaysia di sana. jadi harga pun mahal. warga jakarta tak pergi kesana pon. mereka lebih ramai berkumpul di jalan juanda. selain disitu, boleh juga ke heritage dan di FO sekitarnya.

    dari segi bajet tu, saya tgk mcm2 brg nak beli, dan rasanya RM500 tu tak cukup kot hehe. Pasar baru saja saya rasa byk benda yang miss j nak beli. saya cadangkan kalau miss j ada credit card, guna credit card di FO atau tempat2 yang menerima Credit card. salah satu sebaikkan guna credit card ni, money exchange nya murah skit dan cash boleh la digunakan utk brg2 lain.

  11. miss j

    huhuuuu…thanx for da info…ermm, one more thing nk tau…between mangga dua and pasar baru…mane yg lg best dan murah brg2 dia…???

  12. admin

    saya rasa antara tanah abang ngan pasar baru kot. sebab dua2 tempat ni jual benda yang sama. mangga dua tu takde bende apa pon. mcm shopping kompleks biase je hehe. dua2 tempat tu byk benda nk beli. kalau lama dok bandung, bolehlah cari supir ke utk ke jakarta. tapi supir jgn tanya saya sebab saya lama dh tak guna supir hehehe..

  13. Yan

    Tuan Admin, saya dah ke Bandung last week. Alhamdulillah dpt duk kat royal dago 2. Nak baca kisah sy kat sana, meh la lawat my personal blog.. hehehe.. Sepanjang kat saner sy naik angkutan jer.. senang… taxi nya mahal sgt dan ade yg suka ambil kesempatan…hehehehe

  14. admin

    ape la tuan2 lak ni huhu..

    Ok la kan dpt dok royal dago. murah je. teksi yg amik kesempatan tu ada la jugak tapi slalunya tak byk sgt hehe.. tapi angkutan pon ok jugak ape. cepat pon cepat sebab banyak hehe.

    takpe nanti saya singgah ke blog yan ok πŸ˜€

  15. sue

    salam, saya pun first time nak ke bandung 6 – 9 jan 2011 ni…

    dah tempah supir, dia caj rp1.2juta utk 4hari 3malam.. ok tak? rasa nya perlu tak saya ambil suppir utk 4 hari tu atau ambil hari2 tertentu jer..

    apa pendapat admin, kalo sy buat iternerary mcm ni spjg di bandung :

    6.1.11 sampai kul 5 ptg :

    Supir jemput (rp200k termasuk bw ke semua tmpt di bwh)

    -Paris Pan Java
    – makan tak tau kt mana lagi
    -Check in hotel ( dh booking hotel standby kat ariwaga, tp nak gi Hotel dago atau utari kal ada kosong)

    7.1.11

    Hari nk gi jalan jauh sikit (sewa supir rp450k)
    – Tengkubah perahu
    – Ciater Hotspring Water Pool
    -Strawberry park
    -Lunch – kampung daun
    -shopping : Cihampales – central jeans (nk cari jeans murah kt sini ke)
    : FO jalan Dago

    Diner kat mana??

    8.1.11

    (kalo tak mau pakai supir ok tak? dia caj rp450k sehari, tp takut kena tipu dgn teksi plak dan x tau tmpt .. any idea?

    shopping
    – Pasar Baru
    -FO lagi
    -Alun2
    -Toko 3
    – Kartika Sari
    -Amanda

    Lunch dan Diner kt mana??

    9.1.11

    (supir rp200k)

    – Airport flight pukul 11.30 pagi..

    ok tak? kalo ada cadangan / komen boleh di terima.. saya first time dan tak la berniat nak beli brg kawin atau telekung… saya lg berminat nak beli office wear / jeans / ole2 / baju sport… pergi ber2 husband n wife..

    harap ada yg reply

  16. admin

    sue,

    kalau gi jauh2, oklah tu kalau ada supir. senang skit. tapi kalau nak ke FO je, baik naik teksi. takdenye nak kene tipu sampai 450k kan kalau naik teksi hehe. setakat ni bila naik teksi , takde ape2 masalah lagi. kalau dekat, meter tulis 5000 rupiah, saya bg jek 10k rupiah. bukan byk mana pon kan hehe.

    kartika sari tu satu jalan je dgn royal dago. cuma royal dago di hujung dan kartika sari di hujung sebelah sini dekat dgn utari. tapi jalan yg sama. kalau berjalan kaki dari FO tu ok jek.

    FO yang ok hanya di jalan juanda dan heritage dan sekitarnya saja. yg lain2 tu kalau nk cari jugak, boleh try tanya supir (tanya dia je, tapi kalau nak pegi naik teksi jek save 450k hehe)

    kat juanda tu, ada restoran terletak diantara FO. dia duk tengah2. tgk dr depan kecik jek, tapi bila masuk mmg besar. makanan pon sedap. saya lupa kedai tu nama apa tapi mmg boleh nampak dr tepi jalan jek sebab restoran tu terletak diantara FO jek. kalau tak silap la, diantara Jet Set Fo ngan Episode FO

    malam slalu makan biase2 jek. kalau dok dago, depan dago ada restoran makan mlm. tapi kene kuar awal sebab takut diorg tutup awal siap ada wifi lagi.

    kalau dok utari, makan mlm takde masalah sebab sekelilingnya ada pizza hut, KFC dan restoran masakan padang. kalau dr dago nak ke pizzahut pon ok jugak takde masalah

  17. admin

    kalau nak tgk lebih detail, tgk kat sini http://wikimapia.org/#lat=-6.8912921&lon=107.6133558&z=19&l=0&m=b&v=8

  18. sue

    terima kasih cos sudi kongsi tips..

    Rasa nya, adakah sy lebih baik ambil supir hanya pada hari Per1 dan hari ke2 jer??
    Hari ke-3 saya redah dgn teksi jer la shopping.. …
    hari ke-4, better naik teksi jer kot terus ke airport cos flight kul 11.30 pagi.. ok tak??

    Setakat ni pgalaman en admin, Hotel Dago/ utari tu cpt full x?
    Nak dok kat Arwiga hotel yg dh sy reseverd tu mcm jauh, n susah nk cari teksi kot…

    So, utk memudahkab sy redah pd hari ke-3 tu utk shopping dgn naik teksi, ok x kalo saya buat iternerary mgikut turutan tmpt sy nak pergi mcm ni:

    shopping
    – Pasar Baru (nak beli telekung dan kain ela)
    – Alun2 (nak beli cotton)
    – Pasar Kosambi (nak beli kerepek)
    -Toko 3 (nak beli jeans)
    – FO jalan Dugo ( makna nya dkt jln juanda lah kan??) (nak beli baju branded for men)
    – Kartika Sari (beli brownise )
    – Amanda
    – FO Jln Riau.. (nak pegi oasis nak tempah seluar/skirt)

    errr… sempat ke ni, nak pegi banyak tmpt dlm sehari??? naik teksi dan hari sabtu plak tu??….

    atau ok tak kalo tempat2 di atas ni saya bw ke hari ke-2 separuh.. cos hari ke-2 sy pakai supir lps balik dr tengkubah perahu…??? maybe Toko 3 , kosambi dan Oasis (FO jln Riau) saya pergi hari ke 2??

    boleh tak bagi komen lagi tuan admin?? huhuhuhu….

  19. sue

    Tuann Admin,

    mcm mana saya nak booking Hotel Utari dari sini yer…?? saya kol2 tak dapat pun.. just dail : +62224206810

    bayar half sbg booking pun x per, asalkan senang di sana nanti….

  20. admin

    sue,
    kalau dr cadangan saya la hehe.. ni cadangan saye je la, bukan paksa ye hehe.. kalau plan nak ke sana, nak shopping jek, lebih baik penuhkan jadual dgn shopping jek. nak lawat2 tempat2 bersejarah tu lain kali pon boleh sebab selalunyala org gi bandung ni nk shopping jek. saya tgk plak jadual sue ni mmg byk plan nak shopping jek.

    kalau byk tempat nak shopping dlm satu hari, mungkin juga boleh guna khidmat supir. tapi selalunya teksi mmg byk kat sana. mungkin kalau guna teksi lebih murah tapi guna supir lebih mudah. pilihan ditangan sue hehe. saya hanya bg cadangan saja.

    hari last tu kalau nak ke airport jek, tanya la supir tu bapa dia charge, kalau mahal, naik teksi jek sebab naik teksi dr utari tu kejap je sampai airport.

    bab booking tu, rasanya mungkin sebab kod negara silap kot. saya kurang pasti. sebab nombor tu dah betul. cuba guna operator utk call ke sana. sekarang khabarnya utari dh suh baya deposit melalui kad kredit kot.

  21. sue

    hehehe.. hati sy mmg nak shopping.. tp hati en hubby lebih nak makan angin jerk…
    tu yg bertembung jadual tu… hehehe

    InsyaAllah maybe sy sewa supir utk satu hari jer kot, masa nak gi TP tu..

    hmmm ts sy dah dapat call Utari Hotel dah reserve tapi tanpa booking and dia x minta pun sy byr dulu.. harap2 takde masalah la… saya ambil 1 mlm jer utk hari shooping tu…

    ok, terima kasih krn byk membantu… πŸ˜‰

  22. ida

    Salam,insyaAllah sy nak p Bndung 27 hbln dis ni,nak tanya lah kat jalan juanda tu ada FO apa ye?

    Boleh bargain ke dalam FO? or hage dia dah fix?

    TQ

  23. eL

    thanks admin yg sudi berkongsi tip….
    insyaallah 24-28jan11 ni sy ke bandung..sy da list down da tempat nak nak di pegi cuma tang hotel tu je..sy mmg prefer nak dok royal dago2…tp memandangkan tak bole book,agak2 admin mudah tak untuk sy cari hotel yg semurah royal dago nanti?? sb sy main redah je ni..tanak la buang duit tuk hotel sampai rm100lebih just tuk tido…harap2 dapat la royal dago sebeb sy g isnin-jumaat maybe takde org kot weekdays….lg satu instead of shopping sy nak g g tangkuban perahu,kawah putih sb sy ni mmg pecinta alam… ;B tp bila dgr mcm2 experiences dr mcm2 blog mcm tak minat plak…ada yg kene tipu ngn tourist guide,penjual2 pestering kt kita,paksa2 beli brg..adoi mcm tak best je…mmg perlu ke tourist guide tu sume?tak bole ke sy just g sana ngn supir sy???just nak tangkap gmbr je kot..bukan nak dgr pasal sejarah itu ni pasal kawah segala bagai..huhuhu…any ideas…???

    lastly sole admin bg tahu sy kalau admin ada mana2 ctc no tuk supir yg murah2 ke (sb sy ber2 je..so tak yah la kene amik sampai kete 7 seater kot..?)..atau admin tahu harga average sepasang kain kebaya/kurung yg dia jual kat sana…so sy bole bajet nak bwk bape rm ke sana…thanks byk2 ye.. shiro3279@yahoo.com

  24. admin

    Ida,

    Kat jln juanda tu byk FO kat situ. FO ni mcm shopping compleks la cuma FO ni kecik2 jek. mcm shopping complex, mmg tak boleh mintak kurang la. tapi kalau pasar baru lain cite la hehe..

  25. admin

    eL :
    pasal tangkuban tu, mungkin leh guna supir je kot ke sana. bab paksa2 beli brg tu mmg dimana2 saja di indonesia same jek hehe. kecuali kat padang jek sebab sana nampak mcm org senang skit.

    no contact supir yek? sorry la saya takde la. πŸ˜€

    harga kebaya/kurung plak, saya kurang pasti la sebab saya tak penah beli lak. slalu yg pompuan2 jek beli hehe. maaf skali lagi πŸ˜€ tapi rasanya mungkin dalam RM30 keatas je kot

  26. eL

    thanks admin..really help me…!!!

  27. fda

    salam. sy 1st time nk g bandung insyaALLAH pd 18 mei 2011 sampai mlm – 23 mei 2011 flight subuh. dapat g jejalan 4 hari je w/pon g sane 6H 5M. (kes nak kejar tket flight murah…) kami g sume nye 7 org + 2 bby. kami upah pak supir yg mmbe suggestkan yang dikatakan ok. Pak supir ni uruskan hotel untuk 4 blik selama 6H 5M, pengangkutan pregio, driver, minyak, prking… Pak supir ckp cost keseluruhan tu 9 juta… Ok ke harga tu?

  28. admin

    fda,

    kalau ikut logik la kan, selama 6 hari mmg berbaloi la kan πŸ˜€ minyak pon masuk skali kan. ok la tu kot. kalau nak berjalan jauh2 mmg sesuai la supir ni. kalau takat dlm bandung jek, naik teksi pon cukup dah. tapi since dh ada supir ni, boleh kerah dia sampai malam la haha.

  29. fda

    thanks admin.. tlg jwb soalan sy..Klu mcm tu better sy mntk pak supir tu cari hotel dkt2 dgn FO. so kami g shoppg dkt2 tu sndri jer.. yg jauh2 baru gune pak supir. Jimat ckt, leh shppg lbih.. TQ..

  30. ketam batu

    salam bro, kalau backpack bwk laptop selamat tak. maksud sy kalau laptop kita tinggalkan kat bilik hotel (hotel yg murah2 di bwh rm100), tejamin ke tak hilang..

  31. Zetty

    Salam.. saya nak tnya mcmana nak tempah hotel utari tu? Ni first time nak ke Bandung.. Sedang mencari hotel yg berpatutan harganya dan selesa jg dekat dgn bandar bandung..

  32. admin

    zetty,

    try google cari no tepon utari. lepas tu book jela bilik. ada dlm google. πŸ˜€
    hotel2 lain pon bagus jugak. cuba try guna agoda.com utk cari hotel2 di bandung.

  33. admin

    ketam batu,

    itu tak tahu la pulak. tapi masa saya kat utari dulu, saya bawak laptop gak. tapi bila nak shopping saya simpan dlm kete sebab masa tu 1st time kesana ada supir. ikut pertimbangan sendiri la kot πŸ˜€

  34. Afzan

    salam..sy dah beli tiket ke bandung pd 24/3/2011 kul 8.30mlm – 27/3/2011 6.10pg balik ke kl. sy nk bertanya pendapat kalau nginap di travellya homestay (alamat di jalan sekelimus utara, buah batu bandung) 30 minit naik kereta utk ke dago…ok atau tidak? pakej owner offer rm 1400 utk 6 dewasa 1baby. berbaloi ke berbanding tempah hotel di sekitar dago shj? dibawah cadangan tmpat bercuti:
    CADANGAN TEMPAT BERCUTI:

    24/3/2011 Thu
    Makan malam kat luar

    25/3/2011 Fri
    Pagi : Volcano/Bandung Highland Tour
    Tengah Hari : Kampung Daun/Kampung Gajah
    (lunch time ikutkan selera dan budget guest)
    Turun dari highland, drop by katRumah Mode/Cihampelas Jeans Center

    26/3/2011 Sat
    Pagi-Tengah Hari : Shopping kat ITC Pasar Baru
    Lunch kat Pasar Baru
    Petang/Evening : Shopping factory outlets Jalan Dago dan Riau

    27/3/2011 Sun
    To Bandung Airport

    En.ADMIN pandangan dan pengalaman mcm ner???..TQ

  35. aNoi

    Hi tuan rumah,

    Nice artikel & nice info

    Saya 2nd time nak ke bandung.. tapi masih rasa cuak-cuak jugak..

    Kali ni saya stay dekat Rumah Ebo (Insyallah)

    Tadi ada terbaca antara Pasar Baru & Tanah Abang mana yang better, saya rasa Pasar Baru lagi better.

    Saya ke Tanah Abang tahun lepas and harga dekat sana lagi mahal berbanding Pasar Baru especially telekung. Kalau nak beli telekung di Pasar Baru, sila ke Toko Laris jumpa penjual nama Nanang. (Sila beborak penuh yakin macam pernah jumpa sebelum ni.hehe)

    Nak tanya admin, FO yang betul2 berbaloi untuk pergi especially dekat Jalan Dago tue.

    Thanks! ^^

  36. admin

    aNoi

    kalau nak bgtau FO mana yang berbaloi tu susah skit. Sebabnya, setiap FO ada kelebihan masing2. Ada FO ni kelebihannya jual jeans yang banyak dan ada FO plak jual baju t shirt yang banyak. tapi kesimpulan yang boleh saya buat ialah, kebanyakkan FO di juanda dan sekitar heritage termasuklah heritage ialah FO yang bagi saya banyak barang boleh beli. πŸ˜€ tapi ia mengikut citarasa sayalah hehe. citarasa org lain berbeza-beza kan. tapi kalau bg saya, FO yang saya rekomen itu adalah yang berbaloi utk membeli belah.

  37. admin

    Afzan,

    Berkenaan dengan pakej tu, saya tak boleh komen lah sebab saya ke sana pon tak guna pakej hehe.
    so takleh nak komen panjang2 la kan. mungkin harga tu dah kira murah kot. Sekali dengan supir kan?

    cuma kalau boleh saya nak tahu, pakej 6 org ni sume family je kan, tak campur org lain kan? jadi jadual perjalanan
    sume boleh diubah2 la kan?

    kalau sume family members, bolehla saya komen panjang skit berkenaan dgn jadual perjalanan tu hehe.

    ok saya mula dengan hari jumaat,

    rasanya pagi dan tgh hari tu tak de masalah kot. kalau ada supir, suh dia bawak ke rumah makan dapursangkuriang. sedap gak
    makan kat situ.

    lepas tu petang, seperti di dalam artikel saya dulu, rumah mode ni memang FO pakej. maksudnya, sapa yang pakai pakej, mesti
    dtg ke sini. harga bg sayalah, agak mahal sebab ramai org mesia kat situ.

    kalau jadual boleh ubah2, ubah saja perjalanan ke cihampelas dan FO2 di jalan juanda. lebih menarik dan murah.

    Sabtu

    pagi – takde masalah. kalau byk bende nak beli, tak mustahil akan berada di sana sampai petang hehe.

    petang – kalau nak ke FO, hari ini boleh gerak ke heritage dan sekitarnya dan FO2 yg belum dilawati atau dah dilawati.

    kalau bab makan tu, boleh suruh supir bawak ke restoran yang besar. boleh jugak cuba makan di simpang raya (makanan padang)

    saya nak ingatkan, semua ini adalah pendapat dan pandangan saya untuk memaksimakan shopping experience hehe.

  38. zureen

    salam admin.

    FO tu stand for ??? :p

  39. Afzan

    Tq pandangan tu.
    kami pergi sekeluarga. tu la sy ada juga baca tntg rumah mode tu..lebih baik ke cihampelas dan FO di jalan juanda.
    plan nak shopping banyak2..hehe
    harap2 sy tak la kena tipu pakej tu.harap2 wujud la kan.
    terima kasih ye.

  40. admin

    Zureen :

    FO tu maknanya Factory Outlet hehe

  41. jiha

    sy akan ke bandung pada 11.2.2011…sy x ad pengalaman …..jadi mc takot pn ad…mc mane lah..tukar duit pn x pandai..kami ikot pakej tempat kerja..harga nye seorng 1600…mahal x..n tolong ajar kire duit rupiah..10 ringgit berape duit indonesia..

  42. admin

    jiha,

    1600 seorang? utk berapa hari? hotel mana? makan skali ke? berapa kali makan sehari? nampak mcm mahal tapi kene tahu detail dulu baru boleh buat kesimpulan sama ada mahal atau murah. πŸ˜€

    slalunya kalau kapal terbang, pergi balik dalam 400 la seorang. hotel kalau semalam seratus, 3 malam = 300. kalau pergi sorang2 la kan. kalau berdua kongsi, kapal terbang = 400 + hotel =150 baru RM550. seorang. pahamkan maksud saya πŸ˜€ itu secara kasar la. hehe

  43. Mas

    Salam, nak tanya ckit, kalo hotel kat bandung tu mana yg bagus, satu mlm dlm RM 100 dan dekat ngan tempat shopping? And apa beza barang kat bandung ngan tanah abang? Mana lebih murah dan cantik ye?

  44. mummy khayr

    salam…saya syok baca blok en hazmin ni..insyaallah, kalu xde aral, nak ke bandung bulan mac ni..

    boleh tak bagi tips..or schedule yg baikkk punya utk saya manfaatkan masa disana..
    kalau 3h2m ok tak?
    sy pegi dgn hby n 2 children…
    tq..

  45. mummy khayr

    satu lagi nk tya..kalau pampers kan..perlu bawak byk2 terus, or boleh senang dapat jugak as good as huggies may b..?

  46. admin

    mas
    utari harga dlm Rm100 semalam. dekat ngan FO dan tempat makan. tapi kalau nak kemana2 pon takde masalah sgt sebab teksi byk.

  47. admin

    mummy:

    selalunya kalau jadual saya la yek, kapal terbang amik pagi ssampai dlm kul 11 pagi.

    1. sampai2 terus makan, lepas makan check in (or vice versa)
    2. lepas check in , ape lagi tunggu… shopping la kat jalan juanda dan heritage sampai malam πŸ˜€
    3. keesokkan harinya, pagi2 makan kat hotel (cthnya utari). lepas tu berangkat terus ke pasar baru.
    4. kalau kaum wanita mmg suka kat sini, kadang2 boleh shopping sampai ptg.
    5. kalau ada masa lebih, boleh la ke FO- FO lain utk shopping lagi.
    6. esok tu, kalau flight tgh hari atau petang, sambung shopping jela.

    saya lebih suka ke sana menghabiskan masa bershopping dari melawat tempat2 bersejarah sebab kat sini org shopping jek hehe. kalau nak melawat, baik ke padang, yogja dan negeri2 lain di indonesia πŸ˜€

  48. admin

    lagi satu bab pampers tu, better bawak je dr KL. tak payah susah2 nak cari dah kat sana kan hehe

  49. mummy khayr

    Thank you so much for your info..kalau nak gi pasar baru tu..ok tak bawak bb?sebab org cakap situ crowded ek?tak sesuai bawak bb..or budak2 kecik..?

  50. admin

    mummy,

    bb mmg tak sesuai la bawak. tapi kaum lelaki pon tak sesuai jugak kalau kaum lelaki tu mcm saya haha. saya kalau kat sana masa 1st time jek. lepas tu tak pernah jejak kaki dah sebab kat situ syurga untuk kaum wanita saje hehe. yang laki2 ni FO2 ok la kot.

  51. jiha

    baju utk saiz besar ad ke kt bandung?isau lah..mc xl..xxl..ad x?

  52. salzahari

    saya pun nk bwk baby 7bln…mmg tau x sesuai sbb maybe tmpt shopping mcm Jln TAR tapi x sampai ht tinggal, hubby kata sbb family trip nti kesian bdk,tgk dlm gmbr tade dia! hehe..

    maybe Saudara boleh kongsi kemudahan2 yg ada di FO dan Pasar Baru ??!! Ada tak laluan utk bwk stroller, surau bersih (utk salinkan baju bby/ tidokan bby kejap/ menyusu)?

  53. admin

    salzahari,

    ermmm.. nasihat saya, jgn imagine kat sana mcm malaysia. 100% lain hehe. bg saya, lebih dia takde dlm gamba time kat pasar baru dari dia terseksa di sana. kat sana dgn panasnya, sempitnya, org yg ramainya, kesian kat baby.

    kalau still nak bawak jugak, boleh try ke sana la tgk mcm mana. kalau nasihat saya ni betul, better bawak dia balik ke hotel.

    FO setakat ni sume ok. FO kat sana kedai2 kat sini la. sume cantik2. cuma surau tu susah la nak jumpe. slalu kitaorg jamak jek zohor dan asar so takde la terkejar2 masa nak solat πŸ˜€

    FO tu boleh la kalau nak menyusu ke, nak rehat2 skit ke sebab ada disediakan kerusi panjang.

    kalau pasar baru tu susah skit. kat sana mcm chowkit kalau kat KL. kedai dalam tu terlalu byk jadi sempit skit la dalam tu. sebab tu saya pernah kata dlm artikel2 lepas yg setiap tingkat kalau nak jalan2 boleh amik masa lebih dari 2 jam kalau betul2 bershopping la.
    dan laluan utk storller tu takde. kene guna laluan biasa jela yg sempit πŸ˜€

  54. admin

    jiha,

    kat sana kalau t shirt, yg saiz besar, ada tulis sticker Big Size kat baju tu. tapi tak byk la. tapi mungkin skang dah banyak wallahualam la πŸ˜€

  55. Rafi

    As’kum sy nak tanya n mntak pndapat sedare hazmin@admin la mengenai kat bandung ni. Sy igt nk bisnes nk cari brg2 yg best dr bandung mcm baju ke barang original factory outlet ke atau ape saje la. Sy nk tya A to Z ni dr pengangkutan,makan,penginapan@hotel, nak cari brg kat mana tmpt, brape harge baju borong kat sane, mcm mcmmane nk bw brg kuar ke malaysia nk shiping ke Pos je ke or bw naik flight je(takot mahal je pasal dh beli byk)….klu sedare hazmin ni blh Bg contact number lg chantek, sng sy call je.. Kalau ade sape2 nk pegi bandung dlm Bln 2 ke 3 blh la call mane tau nak travel same2 ke. -rafi 012-2489436

  56. admin

    rafi,

    sorry sebab lambat reply. saya demam sejak dua menjak ni hehe. hari ini baru mcm ok skit.

    nak jual baju yek? kat sane takde brg borong2. kalau nak kene beli harga biasa jela sebab FO2 ni slalu fix price bukan mcm kat pasar2 malam hehe.

    kalau nak shipping plak, saya rasa, bawak balik sendiri jek. naik MAS byk skit luggage boleh angkut. tak silap saya sorang 10kg kot.

  57. Nini Best

    salam,

    best la tips yang u bagi tu… tapi tak kisah la saya tetap nak bawak anak saya ada dua orang bodyguard yang akan jaga eheee (my hubby dgn my bro). tapi kan saya ada satu soalan nak tanya, beg lipat2 tu awak beli kat mana hah? boleh specific skit tak kedainya.

  58. admin

    Nini:

    hehe.. apa saya tulis tu sume hanyalah cadangan dan pendapat saja bukan arahan hehe. xde masalah kalau nak bawak baby lagipun ada bodygud kan, 2 org lagi hehe. boleh la diorg jage baby. boleh menghilangkan rasa bosan diorg menunggu pompuan shopping hehe.

    beg tu saya tak tahu specific sebab saya jalan2 kat sg wang asal jumpa kedai beg je saya tanya sampai la jumpe hehe.

    kalau ramai yg nak beg tu, tak mustahil saya cari beg tu kemudian jual kat sini hehe.

  59. baby

    ai semua..sy baru je balik dr bandung 2 minggu lepas…wah mmg best la…tp sy xtahu la pulak kredit kad agi murah gunanya..sy ni xberani nk guna takut mahal..duit cash dah abis…so tahan mata je la bila tgok org shopping last sekali guna jugak kredit kad…bila tgok bill statement rupanya murah je..compare harga money changer…em ape pun bila pergi pasar baru mmg la xsempat round semua badan dah letih..tp mmg la kalu nk shopping brg branded mmg murah kat bandung…insyaAllah ada rezeki sy nk pergi lagi…

  60. admin

    baby,

    saya dah cite dh pasal kredit card tu. mungkin baby terlepas pandang kot hehe. anyway time kasih sebab sudi kongsi pengalaman di blog saya ini πŸ˜€

  61. jan

    puas hati betul dgn blog ni. full of tips n information. tqvm saudara hazman. sy nak ke bandung 24-28 feb ni

  62. admin

    saya hazmin bukan hazman hehe.. apa2 pon time kasih sebab masuk blog saya ini. kalau ada apa2 fakta yg berubah, harap boleh update di sini hehe

  63. baby

    tu la maybe terlepas pandang psl kredit card tu…xpelah next time ada rezeki lagi boleh pergi bandung agi. cuma sy nk tanya selain dr tengkuban perahu..ada lagi x tempat2 yg cantik nk dilawati..sebab hari tu kami hanya pergi situ je selebihnya mmg byk masa dihabiskan tuk bershopping…hujan2 pun kami redah jugak…ye la peluang yg ada xkan dilepaskan..bagi saper2 yg nk pergi bandung tu sy nasihatkan bawaklah duit byk2..kalu pergi psr baru telekung mmg cantik2 dan murah2…kalu kat FO pulak baju2 branded murah2 jugak..baju sejuk yg berjenama kalu kat sini rm100 ke atas kat sane boleh dpt dlm rm50 je…puas hati la sgt2..jeans pun sama…ai rasa duk sane 4 hari xcukup kot..hu hu

  64. todd

    busy juga nk cari tip ke bandung sejak akhir2 ni. kami ke bandung 5-8 mac 2011. nerves nyer. sape yg g juga masa tu see u at bandung.

  65. admin

    todd

    selamat jalan. x lama dah ni. esok lusa je hehe. nanti jgn lupa kongsi pengalaman kat sini ok. πŸ˜€

  66. todd

    orite bro hazmin. tp nerveslah nk ke bandung. kakak aku dia da takut2kan aku… dia kata ada kwn dia kat airpot lg da kena pau.adoiii.

    mesti ramai kan org malaysia yg shoping/jalan2 kat sna. at least ada ramai kwn senegara walau x mengenali. haha.

  67. admin

    todd:

    tu biasa la. tapi diorg bukan pau, tapi kadang2 tu tanya kalau ada duit lebih. saya penah kene skali, tapi time tu duit mmg dh abis pon, saya cakap duit dh abis, dia pon diam je hehe. takyah risau apa2 la. ok je sume. ramai org mesia kat sana. kalau diorg buat hal, abisla industri diorg, rasanya org tempatan pon marah kalau byk masalah sebab boleh gugat pendapatan diorg πŸ˜€

  68. amoi

    hye all amoi nak share pengalaman gi bandung from 26.2.11 to 2.3.11 so far so good.. di sana kene hati2.. isi borang imigration die siap2 jgn smpai buat jam. kwn amoi kene pow ngn imi sane 200,000 Rupiah. siap ckp bg setel lg..100 xckup..200 baru senyap.. then lg satu penting : TUKAR DUIT DI MALAYSIA.’ jgn tukar disana melainkan terdesak. nilai duit kite jatuh kt sane.. siap ade pecahan kalao RM50 /pc = 2810rupiah kalao RM10 /pc 2500
    so better siap awal2..kalao money changer (MC) di Pasar Baru kire tinggi skit harga die kat Lantai3.. kalao kat shopping centre jgn tukar. kite rugi sgt2

    jgn pakai grand2 sgt nnt dimarking (kene tekan harga) hohoh so far amoi bisa ngobrol jowo..jd kureng skit kene tekan. lg satu kalao kite dah terpegang brg org perseorang jual nnt die marking kite smp kite beli.. kalao kat PAsar Baru tu banyak choice..jalan2 la dlu dr lantai dasar ke atas.. jgn berenti terus beli nnt nyesal ahahha..

    kalao makan jgn amik yg xnk atau sekadar nak rasa..nnt kene charge jgak..amik yg nk mkn je jimat kos. kalao jualan tepi2 jalan ELAKKAN makan. sbb x hygienic. nnt kene THYPOID or CHOLERA..diarrhoea segala susah (ni doctor pejabat kite pesan).. perot diorg ngn kite lain…masa jalan2 tu hati2 dgn wallet pasport dn valuable kite.. jgn ghairah sgt..

    kalao gi Gnung Tangkuban Perahu tu pulak jgn beli barangan dagangan dorg tu..harga CEKIK DARAH. kalao dorg offer nak amik kan gmbar jgn layan..ckp terima kasih aje.. nnt die akan PAKSA kite beli barangan die.. die ikot kite dr awal – akhir. amoi dan kawan2 dah terkena.. kawan beli tasbih 2 =250,000 rupiah. amoi xnak2 tp die ikot smpai kete jd nk x nk tpkse bg 100,000 gak. dr 250,000 die bole bagi turun byk tu..desperate kan? jadi hati2 ye?

    Fo2 yg digembar-gemburkan tuh mmg buat mata terbeliak dan lenguh kaki berjalan spjg jln juanda.. dago.. tp x shopping mana pon .. berfotografi HARUs ahahah..tp yg pasti di indonesia BLACKBERRY menjadi trend dan kegilaan semasa..di mana2 baik remaja atau dewasa semua berBB saja..

    persediaan duit dlm account tu make sure dah aktif utk diguna di oversea sbb kalao semua duit dlm akaun dn pk nk tukar kt sane mmg mati la jwpnye..ni pengalaman kwn yg amoi kenal di sana..org malaysia gk laa..family dr subang..kesian die..so far so good owlwpon pd mulanya agak nervous dn takot tp berjaya dihadapi juga…oops lupe lak..
    kalao sape2 yg xde roaming servis atau nk jimat boleh gak beli kadsim die..
    mcm kwn amoi beli simPATi = IDR 25,000 (isi IDR 5000) . then topup IDR50,000 boleh tahan lama gk aa.. jimat… smpai nk naik flight balik kl bleh gayut lg ahahahah..

    AIRPORT TAX = IDR 75,000 untuk foreigners (muktamad) jgn smpai ditipu..sbb ada ramai yg 1 flight dgn amoi pun ditipu.. jgn bagi duit besar.bg genap2 nnt diambilnya wanf xbg balance.. tu depan mata amoi..die amoi bg die 105,000 IDR, die xpulangkan. so amoi tanya..pak nggak ada pulangannya ya? ohh adaaa ..nahh dia campak je belen..siot je….

    BANDUNG adalah FOOD and Shopping HEAVEN. bawak beribu pn xckup kalao nafsu xterkawal..hahahahaha..so pada sesape yg akan pergi tu have a nice journey and selamat pergi dan selamat pulang..insyallah amoi akan ke sana lg bersama family pulak. sbb 1st time pergi ngn kengkwn,bg xplore dulu ahhahaha..sorry bro hazmin amoi berceramah lak di blog bro.. …

  69. anne

    nak tnyelah hazmin, cam t-shirt bdk2 dlm umur 8-10 tahun purata harga berape sehelai and klu blouse bdk pompuan umur 8-9 thun bape lak harganye. hehe saje nak survey harga. Manalah tau tersesat kat sane shopping tuk raye berbaloi-baloi

  70. todd

    hai. sy di bandung hari ke-2. ada 8hb balik kl. syukur pegi bandung lancar saja. stay d serela. mmg strategik dkt dgn outlet2. ramai jaga org malaysia di bandung. nmpk dorg bls dgn senyuman juga. tp sembang x sempat. haha. mknan mmg sedap. jalan2 ke outlet2 mmg mcm nk putus kaki. sgt2 letih. next nk g pasar baru. mmg tujuan ke bandung utk shoping ar. x sempat nk pegi tpt2 sejarah dan menarik yg lain.

    org bandung mmg peramah. sgt2 bagus.

    tukaran wang kami da tukar siap2 di midv kl.

    cuaca di bandung panas kdg2 hujan renyai2.

    ok rodger n out buat masa ni.

  71. admin

    wah.. ni live dr bandung ni hehe.. apa2 pon selamat bershopping. melawat tempat bersejarah tu kat tempat lain je hehe.. sana shopping lagi best huhu

  72. anne

    hai hazmin sye nak ke bandung 27/4 – 30/4. x sabar nie. rasenye nak ddk kt utari. kalu utk 2 dewasa and 2 kanak2 berape ratenye and selesa x.thanks

  73. admin

    anne,

    kat utari ni sebenarnya dh masuk kategori selesa dah. hotel ni ada 2 tingkat jek tak silap tapi semua ada. nak breakfast depan bilik jek sebab depan sume bilik ada meja makan. sebab tu rate dia mahal skit dari royal dago 2 ehehe.

    tapi mahal pon tak mahal sgt la, dalam RM100 lebih jek semalam. ok la kalau gi ngan family πŸ˜€

  74. anne

    ok hazmin. thanks for your info. sangat2 membantu saye. insyaallah nnt saye kongsi pengalaman kat kengkawan di blog u bile saye blk nnt. Kite enjoyyyy…..

  75. amoi

    penat saje sy share dgn users di sini tp xde respon.. sedihnye.. tuan tanah x layan pun.. bawak diri loh.. btw info sblm pegi bandung dgn TUAN TANAH amat bernilai.. thx.. bubbye.
    πŸ™

  76. admin

    hehe.. bukan mcm tu. takde respon tak bermakna tak baca kan. saya yakin ramai pengunjung blog ni baca cite amoi cuma tak respon jek sebab kebanyakkan kat sini sumenye beri komen hanya untuk bertanya. yang bagi komen pengalaman rasanya mereka dan saya hanya membaca untuk menambah pengetahuan πŸ˜€

    apa2 pon saya seronok bila info2 yang saya bagi masih boleh diguna pakai sampai hari ini πŸ˜€
    terima kasih amoi sebab sudi kongsi pengalaman di blog ini

  77. putrajaya

    Salam sdr admin..
    nk tanya la, tau x tpt utk buat suit bj (blazer+seliar) dkt pasar baru tu? dgr cite rm3-4 rat dh bleh dpt yg very good quality..kalau bkn kt pasar baru pn kt mana2 la janji ada tempat kn..n dgr cite jgk dlm sehari pn dh bleh siap suit kt sana..

    so plz komen..terima kasih.

  78. admin

    saya tak berapa pasti lah pasal blazer tu. tapi rasanya banyak kedai kat situ yg buat. kene rajin jalan-jalan kat pasar baru la. tapi selalunya, yg saya tahu mmg tempahan slalu siap dalam 1-2 hari saja.

  79. adi

    hai. saya nak ke bandung buat pertama kali, dan pergi hanya sorang. ada ke tempat tido yang murah, agak2 selesa utk saya tido je. sila la nasihatkan saya sedikit sebanyak. sekian terima kasih.

  80. Nini Best

    Hi, saya nk share experience saya di bandung memandangkan saya byk dpt info ttg bandung di sini. Saya stay di De Tropis… hotel ni agak baru tapi ramai org malaysia ddk dihotel ini. Sgt2 selesa(saya tak tipu). satu malam klu hari biasa Rp375,000.00 termasuk dgn bfast klu weekeend Rp400,000.00. Sesuai utk saya yg ada anak kecik. Kt sana hari2 saya hadap teh botol( it’s complimentary from hotel). Bila pegi bandung teh botol adalah wajib ye kawan-kawan. πŸ™‚ Tiada pengalaman yang buruk semasa saya disana. Semuanya went smooth as we planned.
    Saya tak ke tangkuban perahu sbb dpt info dr rakyat m’sia yg ke sana(satu hotel dgn saya) sulfur sgt kuat tak sesuai dgn baby kecik so strictly shopping and no sighseeing as Bandung is famous for their Factory Outlets.
    Bila kami ke Toko Tiga kami terpaksa menggunakan kan credit card sbb cash dh spent byk masa kt pasar baru & FO jadik kami kena kena simpan duit utk mkn + contingency. Bila blk msia saya check credit card statement harga seluar yg saya beli tu lebih murah compare bila beli dgn cash sbb masa saya tukar duit tu kt m’sia RM350 bersamaan dgn Rp1,000,000.00. Suar levis yg saya beli tu harganya Rp499,000.00 bila convert RM jdk RM174.65 tp dlm statement saya, saya hanya di charge RM160!!. Saya untung RM14.65.
    Lain-lain pengalaman saya rasa sama je dgn yang lain2. Penat tapi sangat berbaloi. Bandung mmg shopping heaven insyaAllah saya akan dtg lg tp selepas saya ke Saigon…. . tapi hujan emas di negeri orang lebih baik hujan batu di negeriku yang tercinta Malaysia tanah tumpah air ku…

  81. admin

    nini

    selamat pulang ke mesia πŸ˜€ so kiranya tips2 yg saya bg tu masih boleh diguna pakai sampai skang la yek. kredit kad tu mmg akan sentiasa murah. lepas ni kalau ke sana lagi, dimana2 saja yang terima kad, guna je kredit kad hehe.. lebih jimat πŸ˜€

  82. admin

    adi,

    kalau nak murah, royal dago 2 lah tempatnya. kalau nak mahal skit kat utari la. utari harga lebih kurang RM100. royal dago 2 dalam RM60. ikut lah mana yang best. kalau nak selesa skit, gi utari jela πŸ˜€

  83. Norzalilawati

    boleh bagi akak laman sawang Hotel/Rumah Dago tu????? boleh akak overlook tempat tu….
    akak satu keluarga nak gi 6 May ni……
    Thanks Hazmin……..

  84. Norzalilawati

    Bukan apa, akak nak tempat tinggal yg selesa aje, taknaklah mewah sangat……sbb duit tu boleh spend buat shopping, kan,,,,kan!!!!!!!!!!!!!!! Yg penting, bersih dan sederhana………… info yg hazmin bagi pasal restoran tu mmg mmg amat dihargai…..
    tak payah akak susah nak cari tempat makan……takut tekak tak leh terima aje ni

  85. admin

    akak,

    hotel dago tu saya ada amik gambar. akak boleh cek dlm artikel saya yg terdahulu. hotel ni takde website kak.

    utari tu kira dh ok sgt dh akak. tak mahal tapi mewah hehe. kat sini kalau utari ni mcm 3 bintang di KL. nak makan pon senang. keliling utari ni byk kedai makan. 1st time better dok kat utari dulu. nanti bila dh familiar dgn bandung, bolehla cuba hotel2 yang lain mcm royal dago 2 ke kan.

    makanan kat sana, yg sedap nasi padang la kak. sesuai utk mereka2 yg lapar sebab masuk2 je kedai nasi padang ni boleh terus makan. diorg akan letakkan semua jenis lauk atas meja. dan diorg hanya kira lauk2 yang kita makan je hehe. jgn panik pulak nanti hehe..

  86. eizzha

    Assalamualaikum. Saya nak bertanya, di Bandung nanti adakah soket elektrik mereka sama seperti di Malaysia sebab utk cas bateri handphone & digital kamera kita nanti. Adakah kita perlu beli adaptor @ alat penyesuai plug agar charger kita dapat digunakan ?

  87. admin

    eizzha,

    yep kat sana diorg pakai europe socket. so kene cari universal adaptor. kalau eizza dok kl, leh cari kat lowyat, byk adaptor tu kat sana semurah RM10 rasanya πŸ˜€

  88. Norzalilawati

    akak ada mintak tlg member bookingkan kereta sewa dgn driver sekali…………sbb ni kan first time…….tak perlulah ye, hazmin???? sebut aje mana kita nak pergi……
    kalau betul, akak akan call member, nak cancelkan booking tu……..
    thanks hazmin…….mmg mmg byk info yg akak dapt dr blog u ni!!!!
    it really helps!!!!!!!!!!!!!!

  89. Norzalilawati

    lagi satu akak nak tanya, perlu visa melancong ke nak ke bandung????
    brape bayarannya???
    nak buat kat mana????

  90. admin

    oo saya igt nak kereta sewa bawak sendiri rupanya pak supir hehe. bg saya , ikut akak lah. kalau pakai supir pon ok jugak sebab 1st time kan. nak familiar dgn bandung dulu, boleh jugak pakai supir. nanti bila dah biasa dgn bandung, boleh la naik teksi je kalau nak ke mana2.

    kalau nak ke tangkuban, naik supir lagi bagus la dr naik teksi kan.

    akak kat sana tak perlu visa. beli tiket terus pegi je πŸ˜€

  91. adila

    hai. sy akn ke jakarta-bandung 25/3 ni dan soalan sy:

    1) sesampainya di jakarta, harga teksi untuk ke pusat bandar brp ya biasanya di charge?
    2) apakah hotel/motel/rmh tumpangan yg murah2 area jakarta?
    3) dr jakarta sy akan naik train utk ke bandung, dr stesen keretapi bandung ke pusat bandar bandung biasanya brp hrga charge teksi tu?
    4) jika saya menginap di royal dago 2, seeloknya utk pergi shopping ke psr baru,fo elok naik angkutan ke teksi dan brp pula byrannya?
    5) sy juga akan ke tangkuban parahu, n as u mention earlier naik supir lg bagus dr teksi-
    berapa pula chargenya ye?
    6) sy bercadang utk beli black berry/dslr di bandung/jakarta..apakah elok? boleh suggest tempat?

    thnx..sori byk tanya πŸ˜‰

  92. admin

    pada semua.. support lah saya dgn mengklik pada tempat2 yang sepatutnya hehe.. time kasih

  93. admin

    adila,

    takpe byk tanya.. kan org kata, malu bertanya sesat jalan. saya akan cuba jawab soklan2 adila selagi saya mampu dan tahu hehe

    berkenaan dgn tambang teksi, jgn risau, naik saja teksi bermeter. di sana byk teksi bermeter yg guna meter bukan mcm di malaysia yg ada meter tapi tak pakai πŸ˜€

    di jakarta, saya kurang pasti berapa tambangnya, tapi kalau di bandung, tambang2 utk ke tempat2 shopping murah2 je sebab jarak2 nya dekat2 saja. paling mahal pon 20k rupiah πŸ˜€

    saya tak pernah naik train ke bandung, jadi saya takleh jawab soklan ini. semasa saya ke bandung dari jakarta, saya menggunakan supir πŸ˜€

    kalau menginap di royal dago 2, nak kemana2 naik teksi saja kerana bersebelahan hotel ini ada perhentian teksi. cukup mudah utk kemana2. depan hotel pon senang dpt teksi.

    tangkuban, saya takpernah pegi. tambang supir pon saya kurang pasti. maaf

    bab henpon dan dslr tu, mungkin bila naik teksi, boleh tanya dimana mall2 yang bagus di bandung/jakarta πŸ˜€

  94. Fieza

    Salam..

    banyak nye info berguna yg saya dh dapat dari blog ni..thanks jugak kepada kawan2 yang sudi share yer..

    saya nakg jakarta bandung bulan depan..flight AA 14/4/2011 and return 18/4/11.
    Perancangan saya, 1st sampai nk terus pergi ke Bandung and hari ke4 baru balik ke Jakarta
    Hari ke5 plak flight kul 7pm balik ke KL. Sempat la kot nk berjalan kan..

    Soalan saya
    1) Saya ade surf hotel2 kat agoda..tapi blur nk booked yang mana..ade sesape leh suggest ke..sbb kalo leh nk 3* je a.k.a hotel bajet..cz plan xmo spend much money utk hotel..sbb purposely nkg shopping kan.

    2) Adakah patut saya booked supir siap2 kat sini or saya leh redah je pegi and ade ke supir lain yang leh saya amek ?

    3) Kalo saya berjalan esp nkg Pasar Baru, it’s selamat ke nk bawak my Nikon bersama..tp en hubby la bawak..sbb saya ade baca tadi kata camera ilang kene ‘pukau’ eh..mcm scary la pulak..

    4) Kat Jakarta tu kan jem..so ape hotel yang sesuai utk kami stay i mean yang senang dptkan makan halal and xla jauh sgt nkg airport.

    5) Suggestion hotel yang leh booked online..tp nak kalo leh yang xde le terperuk ke dalam..yang leh walking distance ke kedai2 tu…ade kan…

    itu saje..excited nye…xsabo nkg wif en hubby…

  95. admin

    wsalam fieza, panjang soklan ni. saya jawab semampu yg boleh ok πŸ˜€

    1. hotel utari = RM100 , hotel royal dago 2 = RM60 lebih kurang. dua hotel ni saya pernah menginap dan kedua2 nya bagus. royal dago 2 takleh booking. kene pegi terus kaunter. utari pon ok utk yg 1st time ke sana. sebab dekat dgn FO dan tempat makan.

    2. kalau nak jimat, takyah supir. mana2 pon nak pegi naik teksi jek. kalau pegi ramai, kene naik lebih dr 1 teksi la kan πŸ˜€ . tapi teksi murah jek… slalu kami naik dalam 10k ke 20k je bergantung pada destinasi. tapi kalau meter tunjuk 15k rupiah, baya 20k jugak la kira mcm sedekah jela.

    3. selamat. takde masalah apa2 pon. tak penah lagi dgr pasal pukau2 ni. kalau lalai, mmg kene curi la. kalau gantung jek kat leher tu, takde apa2. saya bawak laptop kehulu kehilir takde masalah apa2 pon. precaution tu penting.

    4. jakarta plak, saya di sana dulu, guna supir sebab jakarta ni besar. teksi plak susah nk dpt. bandung lain cite sebab bandung kecik jek dan teksi byk. so tak boleh la nak advise pasal tempat makan. sebab bila ada supir, kami ckp je kat supir suh bawak kat tmpt makan yg sedap2 lepas tu dia bawak jek πŸ˜€

    5. kalau nk booked online, guna agoda jela. make sure seminggu sebelum pegi, double check dulu dgn hotel yg dh booked tu. mana la tau kot2 nanti takde dlm sistem, saje je hehe..

    tapi 2 hotel yg saya sebut tadi tu hotel yg paling baik dr segi kedudukan kedai2 FO. dekat dgn FO (walking distance) . nak ke pasar baru pon tak jauh sgt, nak ke heritage pon tak jauh sgt.

    2 hotel ni saja saya boleh cadangkan sebab hanya dua hotel ni saja saya pernah pegi hehe.

  96. asma

    salam
    saya akan ke bandung 7-9 april ni. nak tanya:

    1. airport tax tu kira mcm mana nanti?
    2. urusan imigresen agak2 lama tak? sbbnya masa terhad agak2 berapa jam awal dah perlu ada kat airport?
    3. any suggestion kedai makan yg paling sedap dan menu yg patut cuba?

    terima kasih

  97. puteribabycomel

    hai…. terima kasih semua dengan segala infromasi yg diberikan…

    saya n family lebih kurang 12 org akan ke Jakarta – Bandung bulan Julai tahun nie…
    pening juga dibuatnya tuk survey hotel yang bagus+murah+dekat dengan tempat shopping…
    oleh itu saya perlu bantuan kawan-kawan semua…

    1. Mak saya menggunakan kerusi roda, jadi saya nk tahu Hotel Utari or hotel royal dago tu ada sediakan lif tak. Pastu hotel nie dekat dengan tempat shoping tak.

    2. Betul ke kat Jakarta tak banyak pilihan.. tapi if kat Mangga Dua tu cam ne…

    3. If cam tu, saya kena terus g Bandung je la yea…..

    4. ramai kata if nak teksi, kena ambik Blue Bird… if tak kena tipu…

    5. Siapa tahu harga teksi dari :

    Airpot ke Mangga Dua = Rp????

    Airport ke Bandung = Rp????

    6. sesiapa ada no contact bg perkhidmatan van or teksi di sana.

    tqvm kekawan…

  98. Norzalilawati

    hai hazmin………….nak tanya pasal luggagelah….
    akak dan suami + 4 org anak…….mesti kain baju banyakkan…
    jadi ada masalah ke masa tiba di airport sana nanti?????
    betul ke kat airport sana nanti, diaorang geledah beg2 baju kita?????
    jenuhlah kalau camtu………………….
    nak bwk sikit, takut tak cukup lak kain baju…………….
    thanks!!!!!!!!!!!!!

  99. Norzalilawati

    ada info tak pasal parking rate kat klia?????? cdgnya nak parking kereta kat klia……
    untuk 5h4mlm?????? thanks hazmin……
    assalamualaikum

  100. admin

    akak wati,

    kalau boleh akak minima kan jumlah pakaian yg nak dibawa. apa2 yg boleh dibeli dibandung, tak perlu bawak dr mesia. baju baby mungkin kene bawak byk skit la. tapi kalau anak2 akak yg besar2, bawak skit jek. selebihnya beli di sana saja. dh nak ke sana pon mmg nak shopping kan. bukan apa, kalau lagi sikit beg lagi bagus. biar balik mesia byk beg takpe dr pegi sana beg banyak. sana nak cek beg dan amik beg manual je. sume pakai tgn. bayangkan kalau satu kapal terbang sume bawak beg besar2, bila nk boleh kuar dr airport, bila pulak masanya nak shopping kan.
    sbb tu saya kata kalau boleh lah, elakkan bwk beg byk2. bawak yg penting2 jek. baju2 lain tu beli sana jek. saya kalau ke sana, bawak backpack jek dgn beg lipat. pegi kurang dari 2 kg. bila balik , kadang2 lebih 15kg ehehe..

    akak pegi naik dr KLIA yek. rasanya kat situ ada parking harian. tapi minimum 3 hari = RM129.
    KLIA ada satu bangunan sepcial untuk long term parking. akak refer sini la yek

    http://www.klia.com.my/index.php?option=com_content&view=article&id=16

  101. admin

    asma,

    1. airport tax tu kalau tak silap seorang kurang dari 100k rupiah. kurang la. mungkin dlm 50k kot. saya kurang pasti amaun yg terkini.

    2. imigresen tak lama. tapi kalau boleh pegi awal sejam lah. awal 1.5 jam ker kan. so takde la kelam kabut. make sure simpan duit utk airport tax tau.

    3. ada beberapa kedai makan yg saya tulis dlm artikel2 terdahulu salah satunya dapur sangkuriang. sedap bangat makan kat situ. hehe

    terima kasih

  102. admin

    puteri,

    1. utari atau dago, takde lif, tapi boleh mintak bilik tingkat bawah la. dago 2 tu, siap ada bilik sebelah kaunter lobi lagi. dekat giler hehe

    2. kalau shopping murah, bandung la tempat shopping. jakarta biase2 jek. kalau mangga dua pon, saya pegi dulu, takde ape2 pon. bandung lagi best.

    3. better duk bandung lama2 dari duk jakarta. bandung kecik, jem pon kurang. org2 bandung pon baik2 belaka

    4. teksi mana2 pon ok. asalkan ada meter. bluebird tu senang sbb byk.

    5. airport jakarta ke bandung? mahal gak tu. tapi kalau jakarta ke mangga dua, tak mahal sgt kot. cuma bila ramai2 ni, teksinya pon kene besar la kan.

    6. nanti saya bg nombornya. saya kene cari dulu. cek ruangan ni kemudian ok. ataupun saya akan bukak satu topik baru untuk contact number mereka nanti

  103. Nini Best

    utk aiport tax… Rp75,000.00 seorang…. simpan duit ni awal2 before you all perabihkan duit utk shopping… bila buat pembayaran tu sila bayar cukup2 sbb balance tak akan dipulangkan mereka! Kalau kita mintak dia kan campakkan balance tu… betul mcm hazmin cakap…. takyah bwk beg baju byk except ada bawak baby…. bawak beg lipat2 yg mcm hazmin suggest tu….

  104. Norzalilawati

    assalamualaikum hazmin……………akak nak tanya,Hotel Royal Dago tu, yg Hazmin stay tu, room type apa ye????? Hotel Utari yg 100 ringgit tu, untuk type apa pulak???? memandangkan akak seramai 6 org, for sure akak kena ambil yg jenis family room, kan….jadi mesti harganya berlainan…………thanks

  105. admin

    kak wati,

    hotel2 yg saya rekomen tu tak silap saya takde rome type. sume same jek. bilik utk 2 org. tapi leh masuk dalam 4 org hehe. kalau ada anak 2 org, slalu 1 bilik pun cukup dah πŸ˜€

    kalau 6 org tu, better amik 2 bilik la kot kan πŸ˜€

  106. Ana

    berapa ye teksi charge dr airport ke hotel unik?

  107. Ana

    berapa yer agak2 teksi charge dr airport ke hotel unik?

  108. admin

    ana,

    teksi murah2 jek. jgn risau. tapi saya tak pastilah berapa tambangnye ke hotel unik tu sebab saya tak tau kat mana πŸ˜€ . mungkin dalam RM10 je kot πŸ˜€

  109. Nana

    Hye admin…

    I’m going to bandung 23-26/4 nih…1st time trip..btw dh booking rumah ebo…tp cm mahai jerk dlm RM 136..may b last minit booking..btw akn try walk in kt Hotel Royal Dago 2 tuh..thnks for e info.. my fren said that ader rumah tumpangan lebih murah dr tuh.. Gelanggang Generasi Muda dkt Jln Merdeka dlm RM46 pernite…pernah dgr pasai tpt ni? dekat ker ngn Pasar Baru or any FO?

  110. admin

    nana,

    nampaknya nana ni nak pegi sama time dgn family saya. silap2 boleh satu flight hehe. family saya pon pergi sana 23-26hb april hehe. kalau dlm kapal tu, cuba tanya sapa kenal hazmin.net, mesti kalau yg jawab tu itu la family saya hehe. malangnya saya tak ikut sama ke sana sebab ada keje hehe.

    btw, dekat dan jauh jarak FO tu susah saya nak bgtau kalau hotel2 itu bukan Utari dan Dago 2 sebab selama ni dua hotel ini saja pilihan saya kan keluarga hehe. tapi rasanya tak jauh sgt kot. naik teksi pon slalunya murah je kan.

    bandung ni tak besar mana, kalau hotel2 pon slalunya berdekatan dgn FO. cuma FO yh saya rekemen tu mungkin jauh skit la kan. kalau belum bayar lagi kat Rumah Ebo tu, sebaik sampai ke bandung nanti, naik teksi terus ke Dago 2 dulu. mana tau ada kosong, boleh terus menginap di situ. Rumah Ebo tu boleh cancel je kan. kira mcm backup plan la kan hehe. anyway.. selamat bercuti dan selamat membeli belah πŸ˜€

  111. anna

    nak tnya…kalu harga borong utk pakaian knk2 agk2 leh dpt berapa utk yg branded2?

  112. admin

    anna,

    maaf lmbt reply ye. bz skit. rasanya harga kat sana murah dah. takde plak saya jumpa harga borong utk branded2 ni. sume harga mmg dh cukup murah πŸ˜€

  113. anna

    agk2 berapa ringgit yer?

  114. admin

    anna,

    kalau pandai cari, harga paling murah RM5 keatas πŸ˜€

  115. anna

    dari airport ke utari agk2 ambil msa bpe minit yer?

  116. noor

    salam…sy nk ke bandung 29.05 ini..4dewasa 1 kanak 7thn..ada x bilik hotel yg blh muat sy satu family….04.06 pernerbangan balik ikut jarkata..minta ideal admin transport utk ke jarkata..ape yg terbaik utk sy..ma ksh.

  117. admin

    anna,

    dekat jek. lebih kurang 10 minit kot. kalau tak jem, kurang lagi dari tu πŸ˜€

  118. admin

    noor,

    rasanya kalau family ngan anak2 (2 dewasa + 4 anak) boleh la kot satu bilik. tapi kalau 4 dewasa + 1 kanak2 rasanya susah skit la kot. tapi apa pon still boleh cuba. kalau nak murah, amik 2 bilik kat dago 2.

    kalau nak ke utari, boleh lah tanya diorg sama ada boleh atau tidak. saya takleh kata boleh atau tidak hehe. tapi saya penah buat 3 dewasa utk satu bilik kat utari. πŸ˜€

    kalau dr jakarta, better ada supir (sewa kete dgn driver). senang nak bergerak dan lebih selesa. pakai utk perjalanan jarak jauh. utk shopping sekitar bandung, naik teksi je. jimat skit. cuba bukak artikel terbaru saya. ada no telefon disitu. no tu saya dpt dari kawan saya. harap2 masih boleh digunakan πŸ˜€

  119. noor

    salam…admin,utk penginapan hotel di UTARI perlu buat tempahan skrng atau just pergi terus ke hotel dari airport..sy sampai ke bandung dalam pukul 8.30/9.00 malam..saya juga dah tanya supir di sana kalau booking utk satu hari dia caj RM210 @ rp600…rasa2 ok x harga diaorg..utk bilik 2dewasa + 3ank saya cuba dulu kalau x blh saya amik saja 2 bilik nnt…anyway thanks a lot..byk tip yg sy dah dpt dr admin..tqvm

  120. admin

    noor,

    utari tu, boleh booking dulu. cari kat google no phone diorg. tak silap skang kene baya deposit dulu. kalau tak silap la. utari ni selalu penuh jadi selalu kalau nak gi, book la seminggu atau dua minggu awal.

    kalau 1 st time ke sana, pakai supir pon boleh jugak untuk bagi familliar dgn bandung. kalau kali kedua dah boleh naik teksi je kalau nak shopping. harga kira ok la kot. lame dah tak pakai supir kat sana so lupa dah. tapi dulu penah amik teksi sewa sehari dalam 350k ke 400k sehari. time tu sewa teksi sebab nak g pasar baru. tu time 1st time hehe.

    saya rasa la kan, cadangan saya, ni cadangan saje yek, kalau ada bajet lebih, guna supir dulu sebab 1st time kat sana kan. kalau nak naik teksi pon kalau nak ke mana2 kene naik 2 teksi.

    bab hotel tu, kene tanya kat diorg lah. tapi kalau ada 3 anak, secara logiknya diorg bagi sebab anak beranak kan. saya rasa boleh 1 family dlm 1 bilik. kalau tak kasi, cakap jek, takkanlah mak dan ayah nak tido asing2 hehe.. harap2 boleh la πŸ˜€

  121. amira

    saya akn ke sana pada 25-28/6 nant seramai 3 org..hotel mna yg dkt dgn tmpat shoping seperti pasar baru dn FO??

  122. amira

    maaf* kami seramai 6 org..

  123. admin

    amira,

    kalau pendapat saya, hotel2 di sepanjang jalan djuanda dan dago lah yg paling sesuai. dekat dgn FO dan pasar baru naik teksi pon tak jauh.

    dr artikel2 saya yg lepas2, ada dua hotel saja yang saya pernah menginap dan kalau ke bandung lagi pun, saya tak pernah mencuba nak tinggal di hotel2 lain sebab hotel yg saya pernah tinggal tu mmg paling sesuai.

    ada dua, utari dan royal dago 2. banyak saya tulis mengenai 2 hotel ini. cuba tgk artikel2 saya yg terdahulu.

    rumusan dari 2 hotel ni, royal dago murah 50% dari utari tapi tak boleh book. πŸ˜€

  124. linda

    Kat mana nak beli beg yang boleh lipat2 tu? kat sg wang, kat belah mana?

  125. admin

    beg tu ada kat sg wang. sebelah belakang2. kene rajin jalan2 la. nak specific tu susah skit sebab masa saya beli aritu pon, jalan2 jumpe jek :D. tingkat 1 & 2 cuba cari kat area belakang πŸ˜€

  126. cengkodok

    Saya rasa pendapat u salah la. Kalo kite gune card credit sahΒ² la mahal. Sebab link dengan harga selling rate di bank.

    Tip yg sebetulnya tukar duit di Malaysia

  127. admin

    cengkodok,

    kalau salah boleh diperbetulkan :D. tapi setakat yg saya buat selama ni. mmg murah dr harga yg saya dpt dr rate money changer. mmg saya tgk sendiri bil kad kredit saya. even ada satu dua visitor sini yg guna cadangan saya dan dia pon mmg dapat murah.

    bank exchange rate tak sama dgn exchange rate visa dan mastercard dan yg sama mcm tu. kalau kita tukar kat bank, rate mmg mahal. tapi rate kad kredit, rate tu direct dr kad kredit mcm visa. so mmg murah. saya tak berani kata murah kalau saya tak tgk statement saya sendiri hehe.

    tapi kalau ada yg penah guna kad kredit tapi rate mahal dr rate money changer kat mesia, boleh kongsi2 kat sini. saya juga nak tahu πŸ˜€

  128. admin

    more or less, kita akan dpt rate mcm kat sini http://finance.yahoo.com/currency-converter/#from=IDR;to=MYR;amt=1000000

    ni direct rate tanpa dpt untung sebab money changer slalunya akan amik untung dr pertukaran wang tu πŸ˜€

  129. coco

    5 ratus cukup x kalo shopping jer?

  130. admin

    coco

    cukup ke tak tu subjektif hehe. kalau nak beli sikit, mmg lebih dr cukup. kalau rambang mata kat sana, tak cukup la hehe

  131. Ita

    Saya dah booking hotel grand setiabudi, dlm RM 156 semlm, pergi 4m….dah byr 10%….bila baca kt sini rasa rugi la pulak booking hotel tu…dlm term n condition dia kata kalau kita tak turn ip kita akan dicaj utk mlm pertama, berul ke hotel leh wat cm tu?hotel ni jauh tak dari shopping centre? Rasa nak cancel dah ni…boleh bagi pendapat,tq

  132. hazmin

    Ita,

    RM156 tu lebih kurang dalam Rp450,000 tu. mahal gak tu hehe. so dh bayar berapa? Dah bayar dalam RM50 ke?

    rasanya kalau nak la, biar la rugi 10% tu dari rugi byk lagi. lagipun saya tak boleh nak komen pasal hotel tu. tapi kalau ikut logiknya, hotel ni mesti lebih baik dr hotel2 yang saya rekomen dalam blog saya ni lah kan sebab harganya pon mahal dr Utari.

    Kalau nak murah lagi, saya boleh dapatkan hotel Cihampelas 2. Saya boleh dapat 10% diskaun di hotel ni. harga dalam Rp225.000 semalam (RM70)

    Kalau nak boleh call saya untuk saya booking πŸ˜€

    Cihampelas ni berdekatan dgn Rumah Mode dan sekitarnya. jauh skitlah dr Jln Djuanda dan Dago. tapi kalau ada supir, takde masalah lah. kalau nak naik teksi pon, takde masalah jugak πŸ˜€

  133. Mas

    Saya dan enam orang lagi nak ke bandung. Flight dari Kota Kinabalu – Jakarta. kami nak bertolak 27.3.2012 jam 5.00 pm bertolak dari kk.kami cadang nak ke bandung terus. bagaimana sayanak dapat transport dari Airport Jakarta ke Bandung ya dan apakah botel yang murah dan berdekatan dengan shoping kompleks di bandung. Harap dapat bantuan

  134. admin

    MAs,

    kalau nak ke bandung dr jakarta, saya ada sediakan supir. kalau nak quotation, boleh email saya dulu di hazmin@hazmin.net . bg tau saya semua info pasal trip to bandung tu. sama ada nak supir saja ke, nak hotel sekali ke. nanti saya buatkan quotationnya.

    hotel yg dekat dgn FO semuanya mahal kecuali dago 2 yg tak boleh booking tapi hanya walk-in saja. yg mahal pon tak mahal sgt la dalam RM145 semalam mcm kat utari hotel.

  135. aniece

    hye, nk tanye la..
    saya n family nk pergi bandung nov ni..btl ke kalo nk shopping kat sn elakkan weeknd? kiteorg stay kat MITRA hotel.. hotel tu area mane ek? dkt tak nk shopping? da la bawak bby nnti, baru 11 bln plak tu.

  136. admin

    kalau saya tgk googlemap, jarak hotel tu ngan utari agak jauh jugak. jauh jugak dr pasar baru. tapi kalau tgk map google jela. mungkin jarak sebenarnya dekat hehe.

    saya slalu pegi hari biasa sebab harga murah. kalau hujung minggu, saya kene beli tiket awal utk dpt murah. itu je sebab saya ke sana hari biasa atau hujung minggu. cuma kalau ke sana , jatuh pada hari cuti umum, mungkin agak sibuk sikit jalannya. tapi jarak antara FO2 di sana dekat jek. pasar baru pon tak jauh sgt. rasanya ok lagi kot πŸ˜€

  137. mimi

    salam, sy nk tnya…dkat FO tu accept any type of kredit kad ker?ke accept VISA je…mastercard ok x?

  138. admin

    mimi,

    setakat ni, saya tgk visa dan Mastercard takde masalah. amex pon kadang2 ada yg terima πŸ˜€

  139. mimi

    time kasih…ada soklan lg..sy bawa anak2..senang x nk dpt kn susu formula (dutch lady / lactogen) & pampers…kt sana ada ke kedai2 runcit mcm kt sini yer?

  140. admin

    mimi,

    emmm tu susah skit nk jawab sebab saya lom ada anak lagi hehe. kakak2 saya pon anak2 dh beso bile kitaorg gi sana. rasanya better bawak dr sini la kot. kat sana mungkin boleh try tanya teksi la atau supir (kalau pakai supir la hehe)

  141. mimi

    salam semua,
    sy baru je balik dr bandung sabtu lepas…mmg best.,mmg akan pegi lg kot kesana, InsyaAllah…sy stay kt hotel mutiara (ok gak)…sepanjang kt sana, sy pakai pak supir hotel tu (cecep – nama dia) sbb sy bwk anak n parent sy ada skali. so, guna supir mudah utk kami yg agak ramai….soping time mmg best…makan time pn best giler (sindang reret, kampung daun, restoran ampera)..tq for all coz byk bg info….

  142. amir

    assalamualaikum… tolong saya senaraikan lokasi2 shopping di bandung dan juga tempat2 menarik… klu boleh nak hotel yg berdekatan dengan kawasan shopping sbb x nak tukar2 hotel.. cari harga yg sederhana skit.. 1st time nk p sana.. honeymoon. thanks for ur help.

  143. Shida Myra Raihana

    berapa tambang dari airport bandung ke Hotel Utari…??

  144. admin

    shida,
    murah je. tak sampai Rm10 kot

  145. Nita

    Jauh tak hotel grand seriti ke daun kampung restaurant? Kalau naik texi berapa agak? Tks

Leave a Reply