Shopping di Bandung 2

By

January 28, 2009My Blog98 Comments

nie sambungan dr artikel aku Nasihat kalau nak Shopping di Bandung

aku nasihatkan baca version 1.0 dulu baru sambung kat sini. heheh

ok skang aku sambung version 2.0

Pertama skali, untuk rakyat malaysia yang nk pegi bandung atau mana2 negeri di Indonesia dalam jangka masa terdekat atau terjauh ni.. aku nasihatkan tukar duit duit ke rupiah sekarang. kalau tak boleh byk2, tukar RM100 dulu pon takpe. simpan. sebab skang duit rupiah tgh murah, dalam maksud lain, kita tukar duit dpt byk RUPIAH!!!!!! hahahaha


Cakap pasal Rupiah ni, kalau sapa-sapa yang tak tahu mane nak tukar duit murah, pegilah ke Sungai Wang. Dalam Sg Wang ada lebih dari 20 Money Changer. semua harga beza skit-skit je. Kalau nak compare boleh la jalan2 dalam Sg Wang ni. Dekat Starbuck Sg Wang, kalau korang nampak tangga turun ke bawah ke Sg wang ada dua kan. satu yg dekat dengan Starbuck satu lagi sebelah hujung. Yang hujung tu ada Money Changer. Murah jugak kat situ. aku slalu tukar kat situ

KOS

Ok, Kalau nk pegi bandung, kos yg paling sesuai ialah dalam RM1000 je. (lebih lagi bagus)

hotel semalam lebih kurang dalam RM 70. Makan bagai nk rak baru dalam rm30. maksud aku bagai nk rak tu, kalau kat KL, kita gi makan kat Tupai dlm RM300, kat sana baru RM30. tu beza dia. hehehe…

kalau gi ramai share lagi murah hehehe…

kire nk shopping dlm rm500. itu pon tak larat nk shopping dah. tapi kalau nk sedap skit bawak RM2000 utk sume skali termasuk makan,hotel dn shopping. mmg lebih dari cukup dah ni. takyah bawak byk2.. takut tak habis duit tu heheh

Tempat Makan

Kalau sampai masa makan, aku nasihatkan makan di restoran yg grand @ besar. sebab kalau kecik2 ni aku agak muskil gak la tahap kebersihan dia.

tapi jgn ingat kalau restoran beso dan grand harga makanan mahal. harga nya mcm aku cakap tadi 5 org makan dlm rm40 je.

Macam mana nak pegi? senang je, amik teksi lepas tu cakap “nak ke Rumah Makan yang sedap PAK, yang besar2 ya PAK” hehehe lebih kurang la..

kalau malas nk kuar, makan kat hotel je. Utari tu makanan pon sedap dan murah. Berhampiran dengan Hotel Utari, bertentangan dengan KFC. terdapat satu restoran yg sedap. nama restoran itu ialah Restoran Simpang Raya. Kedai Masakan Padang.

sebelah utari hotel ada KFC dan Pizza Hut. bg aku tak payah la susah2 pegi KFC sebab kfc diorg tak sedap langsung. mesia lagi sedap. tapi kalau nk try gak.. suke ati.. kalau dh try jgn lupa bg komen kat sini hehehe

Pizza hut plak. mesti pegi sebab pizza hut diorg mmg sedap dr mesia. tak tahu apsal… mmg sedap. best part nye ialah murah hehehe… senang cite sume murah lah. jadi kalau sempat singgah la pizza hut sebelah utari hotel. bukak sampai kol 10mlm (time mesia ialah 11mlm)

lupe nk bgtau, shopping , shopping gak, duit airport tax jgn lupe simpan. kang tak balik mesia la korang.

Airport Tax aku rasa dalam 60 ribu rupiah kot. dalam RM30 (seorang)

SEWA TEKSI

teksi-teksi kat bandung ni kita boleh sewa satu hari. tapi kene hati2 takut kene kelentong sebab diorang ni bg harga tinggi gila, kadang2 sampai 600 ribu rupiah . diorg just try their luck la.

tapi sebanarnya satu hari dalam 250k ke 300k je. so pandai2 la mintak kurang.

waktu yg sesuai kalauΒ  nak sewa teksi satu hari ialah pada hari korang nk pegi pasar baru. sebab kat sini korang tak tahu bila nk balik. teksi pon kadang2 susah dpt. kalau taknak sewa pon boleh. cuma aku bg option je.

kalau taknak sewa teksi ke Pasar Baru,

kalau korang tak nak sewa, aku nasihatkan bila nk balik tu, korang pegi pintu masuk utama. lepas tu cari la pak gud yg ada kat situ. ko cakap kat dia suh cari teksi, dengan pantas dia akan carikan utk korang.

tapi bila dh dapat jgn lupe bg tips kat dia la. kesian kat dia. bg je dalam 5000 rupiah. seronok skit dia. sedekah….

TIPS

Indonesia ni ada tips macam kat US. so kalau naik teksi ke, masuk hotel ke, ape ape2 jela kalau org tolong, jgn lupe bg tips. selalu aku bg dalam 1000 ke 3000 rupiah. kalau dalam RM, dalam 30 sen ke RM1. ikut la kire sedekah la. tak kurang punye duit kita kalau kita sedekah.

kalau pakai drebar special, bgla duit raya skit. sedekah tu dpt pahala.

Oklah… aku tamatkan dulu di sini. kalau ada apa2 yg nak tanya , tinggalkan komen di sini . saya akan balas asap. ok..

Kalau nak tahu kedudukan tempat2 yg aku sebutkan ini. masuklah ke http://wikimapia.org cari hotel utari. nanti akan tahu lah kedudukan tempat2 yang aku sebutkan tadi seperti Restoran Simpang Raya.

salam

98 Responses to “Shopping di Bandung 2”
  1. Izzati

    Hi, saya akan ke bandung bulan november ni. Dan right now tengah cari2 hotel and still decide samada nk pakai supir atau tidak.

    Hotel in mind is Prago Hotel, sbb kawan ada recommend kate okay, affordable, and dekat dengan fo.
    tapi still nk tengok2 lagi kalau ada mane2 yang okay lagi.

    Your post really useful, thank you.

    Silalah reply ye.
    Thanx again πŸ™‚

    • admin

      Hi,
      bg sayala, kalau dlm bandung tu, naik teksi je. teksi kat sana byk dan pakai meter.
      hotel prago dago tu kat mana ye? kat jalan mana yek? rasanya dekat ngan FO Heritage kan? kalau kat situ, kira okla tu. ada 2-3 FO yg ok kat situ. kalau ikut dr artikel saya yg lepas2, saya suka dok kat royal dago atau utari sebab kat situ byk FO. lepas habis shopping kat situ baru bergerak ke FO heritage pulak hehe.. jadi kalau duduk kat situ, lepas shopping kat jalan dago & Djuanda pulak hehe..

  2. norruk rahim

    izzati..jgn lupa bwk duit lebih-lebih.
    saya baru balik 5 ogos lepas. berdua dgn suami, main terjah je. kami pakai supir. Rp400k per day but berbaloi. pakai supir dari awal pagi hingga nak balik tidur. kemana-mana je, senang. dia bwk ke tempat makan, tempat melancung dan rekomen tempat yg dah sedia bagi diskaun. kwn yg rekomen supir tu. kami tinggal kat sukajadi hotel. supir bwk ke cibaduyut-brg kulit, toko tiga-jeans, psr kerepek, res sundanese-besttt, cihampelas, FO, donatello jgn lupa, pasar baru sehari suntuk tapi cover 2 tingkat je. sbb niat nak beli telekung, supir bwk g rumah kwn dia yg jahit telekung tempah. puashati dgn renda 8 inci, sulam sikit, lebar dan labuh, paling penting kain cotton tebal terbaik.Alhamdulillah, telekung org kirim beli kt pasar baru je. hajat nak g sekeluarga lak, kalau family nak g round kat lain, tinggalkan aje saya kat psr baru…hehehe. Selamat ke Bandung, Izzati.

    • admin

      Biasalah.. kalau pakai supir, sedap skit nk berjalan jauh2. tapi kalau nak mudah, guna kredit card kat FO. utk yg ada kredit kad la ye. bukan apa, kalau kredit kad ni, rate dia rendah lagi dr rate money changer. untung kita lagi. tapi hanya kredit kad sahaja. jangan debit kad. sebab debit kad terlaalu byk masalah keselamatan. hehe… so duit cash tu leh guna utk shopping kat pasar baru hehehe

  3. norruk rahim

    betul kata tuan rumah..kat FO guna je card sbb simpan cash utk spend kat pasar baru. kat pasar baru pun ada penjual terima credit card, caj 3%. dia org panggil ‘kartu’.saya borong pakai card kat Donatello. terlebih spend, gagau cari maybank. haru sbb magnetik card problem , nasib ada bank rakyat atm card, janji ada logo PLUS. tapi kena contact customer service kat msia dulu utk aktifkan transaction luarnegara.pesanan penting utk izzati dan yg bakal pertama kali ke indonesia..buat lah homework sikit. rajin2 bukak blog utk baca pengalaman org lain.

  4. juliana

    yeahhh…bestnyer..kat mn td? pasar baru? yess pasti nnt g cna.. next trip jue ke bandung in january nnt.. skarg dh xcited dah.. huhu.. 1st time nak g cna.. tapi.. seelok2nya budget seorg g cna berapa yer? rm1000 cukup x?

  5. admin

    jue, kalau tahap normal, ribu tu ok dh utk shopping saja hehehe… kalau termasuk makan dan hotel tu, kene lebih skit la. kalau 1k tu semata2 utk shopping rasanya lebih dr cukup dah tu hehehe…

  6. nana

    norruk rahim: boleh sy minta contact details supir tu tak? menariknya service dia.

    saya akan ke sana hujung bln ni..plan nk duduk dekat dgn pasar baru. setakat ni patradisa htl yg paling menarik. baca review dr bloggers pun semua okay je…main objektif ialah memborong brg kawen, cth nya doorgift.. (memang kena target psr br, la, btol tak?)
    lagi nak cari kain2 lace pastu nk tempah kat situ terus. kwn2 ckp boleh siap dlm 3 hari.. btol tak? ada sapa2 nk share pengalaman tempah bj kat pasar baru tak…?

    pd pndapat sy, htl dago dan utari rasanya sesuai utk yg nak shoping brg2 (bj, beg, kasut) branded dekat FO tu,

    dan bila tgk dr google earth, ptrdisa htl ni tletak di tgh2 antara FO jln dago dan psr baru… kalau sy salah, sila betulkan, ya..

  7. admin

    barang2 kawin tu mmg pasar baru la pusatnya hehe. bab tempahan tu, kalau nk tempah baju kurung, sehari pon boleh siap. rasanya kalau kain lace tu mmg ada yg boleh siap 3 hari. silap2 2 hari dh siap hehe.. maknanya sampai2 jek kene terus ke pasar baru la kan hehe.

    dago dan utari ni sebenarnya bukan sebab dekat ngan FO saja, tapi hotel2 ni luar dr kesesakkan bandar jugak. tenang skit mlm2. nk kuar malam jalan2 pon rasa selamat skit. pasar baru ni dok tgh2 town hehe.. tapi tu pendapat peribadi saya jela hehe.. tapi kalau mmg dh nk gi shopping pasar baru jek, mmg bagusla dok dekat sana. takyah naik teksi dah hehe..

  8. nana

    terima kasih reply sy… wah skjap gila tempah bj. ni dah xcited dh ni. btol2, smp je tros g psr br smp die tutup. hr ke 2 pon nk duduk psr br jgk seharian.

    ooo ada sebab2 ketenangan rupa2nya..baiklah..
    ye kalau dekat2 tu boleh naik angkot je..hehe.. igt nt nk naik teksi utk pegi tmpt mkn bes2 yg dicadangkan di atas
    terima kasih byk2 ye encik hazmin. sgt informatif blog ni

  9. admin

    same2.. harap2 informasi ni masih boleh diguna pakai sampai hari ini la. cuma bab upah baju kurung tu mmg uptodate sebab kakak saya pergi ke sana bulan ramadhan lepas untuk tempah baju raya. sehari saja siap hehe..

  10. Izzati

    Thank you for the replies..sangat informative…
    well, lagi sebulan utk ke bandung, tapi tak book hotel lagi πŸ™

    saya nak book kat hotel dago 2 tuh, tapi ramai blog/review ckp kena walk in?
    kalau u all ada contact number hotel tu lagi bagus..email ke…

    saya da contact Rumah Ebo, near to Dago, tapi ade ke malam yang last kena pindah ke bilik without bathroom, meaning kena sharing dengan guest lain..ishh tamoh lah.
    pelik je..

    and prago yang saya terpikir dulu tu tak jadi la kot..sbb saya bnyk baca blog/review, FO kat area situ mahal…exp rumah modey..kat dago ni lagi murah..so, tu yang nk dok dekat ngan dago.

    skang ni target hotel dago 2, or maybe karmila? utari ok ke?

    saya pergi memang nk shopping je.and nk ke pasar baru jugak beli telekung…
    please advice on hotel lagi …hehe..tetibe saya jadi kelam kabut sebab tak dpt hotel lagi πŸ™

  11. admin

    Ni nampaknya tak baca artikel2 saya yg lama2 ni. Saya dr awal2 lagi mmg dh cakap tak perlu ke rumah MODE kerana kat situ tempat org mesia berkumpul. org mesia yg tak tahu atau pegi ngan robongan mesti akan kena singgah sana tapi padahal harga mcm kat mesia. ntah2 org rombongan tu dah kowtim ngan FO tu hehe..
    Sebab tu saya selalu nasihatkan ke dago dan jalan dago kerana kat situ mmg byk FO yg murah. mungkin izzati boleh selak2 balik artikel2 saya yg terdahulu hehe.

    Dago 2 tu mmg tak boleh booking. kalau ada no phone pon mmg tak boleh booking. kene walk in jek. so kalau nk selamat, booking la hotel lain dulu. dago 1 pon ada kalau nk booking. kalau pegi ke dago 2 ada bilik, cancel jela hotel kat dago 1 tu hehehe…

    Lagipun kalau dago 2 ni, mmg satu jalan dgn FO yg selalu saya pergi. jalan kaki jek. Kalau nak ok lagi, boleh pegi ke Utari. kat situ dekat dgn kedai makan KFC dan pizza hut. kalau nak ke jalan dago kene jalan lintas jalan la. dekat jugak la.. takdela jauh sgt.

  12. Izzati

    baca bang..saya baca..betul lah, yang saya dapat tau tu pun from blog abang lah…heheh..
    pastu ade gk org len suggest ke dago tuh.

    okay, smlm try tepon utari, tak leh pun nk kol…cm ne nk tepon number indonesia nih?
    sila tunjuk ajar πŸ˜€

    pstu ada satu hotel ni best name dia Cipaku Indah Hotel, memang lawa..saya ni memang menitik beratkan keadaan bilik, sebab saya tak nak sampai tak larat nk duduk.tapi dia ada bilik standard je, economy dah tade…kalo economy ok la jugak.
    pastu yang hotel lain2 saya email, tade reply lagi, cume Cipaku Indah Hotel and Rumah Ebo je..Rumah Ebo tu dah mcm ok, tapi kena pindah ke bilik yg saya ckp tu lah.

    saya memang nk dok kat dago 2, tapi bak kate abang, sekarang tgh cari back up hotel.
    so, kalau abang leh tunjuk ajar cm ne nk tepon hotel utari ke, hotel2 lain yg abang rasa ok kat jln dago tu ke, silalah tunjukkan saya budak baru belajar nih πŸ˜€

  13. Izzati

    owh bang, da dpt da cm ne caranye nk tepon indonesia:

    http://www.howtocallabroad.com/results.php?callfrom=malaysia&callto=indonesia
    (to those who are clueless as I was)
    πŸ˜›

    okay, besok saya akan try call lagi utari..
    btw, utari ni tak payah nk deposit2 kan?

  14. admin

    hotel lain tu mmg tak berapa tahu la so takleh nk bg nasihat hehe. sebab selalunya suka cari hotel murah sebab nak guna dalam 5-6 jam utk tido malam jek hehehe.. balik bilik slalu dlm kol 10-11 mlm. time tu mmg dh letih shopping. so hotel tu utk tido jek hehe.. sebab tu bajet utk hotel slalu kecik jek sebab duit byk guna utk shopping hehe. tapi kalau kata hotel2 tu ok, apa salahnya kan. cuba sajalah. nanti bila balik kl, boleh bg info kat sini plak mcm mana hotel tu kan. jadi byk la choice bg mereka2 yg nak ke bandung hehe..

    rasanya utari takde deposit. booking slalu dalam seminggu awal. tapi kalau boleh jgn la booking utari lepas tu cancel. kang bila ramai yg buat camtu, lepas ni utari tak kasi booking dah hehehe..

  15. Izzati

    ye lah, tapi kan abang kate book utk plan b…saya punye target nk ke dago tuh.
    so kalau dago ada, saya nnt nk cancel lah ngan utari..

    tapi bagi pendapat abang, mane lagi selesa? dago or utari?
    harga lebey kurang je kan? below rm100 kan?

    tu lah, hotel cipaku tu ok, memang nmpk sgt sgt selesa, tapi economy tade…nnt da out of budget.pstu dia dekat ngan area rumah mode, bukan ngan jln dago.
    ishhh

  16. Nasha

    hi, informative blog u. just askin if u ada come across spa2 yg menarik and berbaloi kat bandung, tq

  17. admin

    hi nasha. sorry la. tak plak ke spa bila kat sana. so tak bolehla nk share pengalaman hehe. tapi yg pasti, harga lebih murah dr kl la kan hehe

  18. abie

    salam..

    bagusnye blog ni..sgt informative, rugi plak tak cari info awal2. Saya plan nk pergi ke surayabaya, tp belum tau lagi bile. Ada pape info pasal surabaya tak? Kalau boleh, nak pergi surabaya + bandung sekali..mintak tlg advise kalau tau..

    thanks.

  19. admin

    wsalam,

    ermmm malangnya saya lom sampai surabaya lagi hehe. so tak dapatla nk cite :D. tapi kalau dah ke sana nanti jgn lupa share pengalaman di blog saya ok πŸ˜€

  20. shikin

    cemana ekk nak cari info utk book ke ape utk hotel utari atau dago tu?

  21. admin

    salam shikin,

    kalau dr google, saya jumpa website ni http://www.bandungtourism.com/acc_lis_det_e.php?id=236 . kat situ ada info utk hotel utari. tapi dr komen user dr blog ni, diorg kata skang utari dh mintak deposit hehe. so kalau nak stay situ terus boleh baya terus deposit la.

    Dago pulak tak boleh booking, diorg hanya terima bilik dari kaunter jek. so takleh booking. kira 1st come 1st serve. sebab dago ni murah. kalau ada booking, mmg takde bilik la jawabnya hehe..

    harap info ni membantu. πŸ˜€

  22. Mrs.e

    Sy n suami nk pi bandung ari ahad ni..hotel booking pakai http://www.agoda.com..satu hari dlm rm150-180..murahlah sbb 4 stars..mlm pertama kitaorg stay kat banana inn n spa..dier ada free pickup service amik dr airport ke hotel..kena pndi cr dlm agoda la…supir dh booking 400000 rupiah sehari..dr 9pg-11mlm..naik avanza..ni member rekemenkan,dier ckp supir ni member2,sdara mara slalu guna bila time pi bandung..duit bwk dlm 2k..sbb xblh nk byg kat sana ape nk dibeli..nk cr money changer tukar indo rupiah,susah nk jumpa kat jb ni..money changer berlambak tp byk utk tukar singapore dollar..maybe kena pi tukar kat kl kot…

  23. admin

    rasanya kalau takde duit rupiah, tuka duit USD kat mesia dulu pon ok. kat sana boleh tukar kat bank2 sebab bank2 kat sana tak silap hanya terima USD sahaja.
    lagi satu alternatif, guna ATM Mesin jek. macam Maybank ATM card tu boleh guna kat sana. asalkan ada logo yg sama di kad ATM dan mesin ATM, mmg boleh guna mcm biasa. kalau nak maklumat lebih lanjut boleh call customer servis diorg πŸ˜€

  24. radzi

    Salam….nak tanyer….tau tak mana2 apartment kat bandung yg boleh disewa dalam 4 hari…..berapa rate nyer yer? Kalo boleh, yang dekat2 ngan FO & pasar baru…..harap dapat dibantu….time kasih

  25. admin

    wsalam,

    alamak saya tak berapa familiar la dgn apartment ni. nampaknya kalau radzi dpt dok aprtment nanti, bolehla kongsi2 pengalaman kat sini kan hehe.

    setakat yg saya tahu la, kat jalan juanda yg popular dgn FO tu, takde apartment la rasanya. tapi mungkin ada cuma saya jek tak tahu hehe.. kene research skit la kat google πŸ˜€

  26. Yan

    Salam, menarik dan berinfo sungguh blog awak..Saya ada plan juga nk ke bandung. sebelum nih rajin ke china utk borong baju, nk tny la, kat bandung heaven tak shopping baju budak? dan kat mana yer sy nk dptkan no fon supir yg baik boleh bantu jika sy ke sana? ade suggestion tak? tqvm πŸ™‚

  27. admin

    wsalam,

    ermmm tak berapa sgt la kalau budak2. china lagi best hehe. kalau org2 dewasa ni mmg heaven la hehe..
    kalau nak gi shopping kat sana, naik teksi je better. saya try jugak cari no supir yg dulu2. tapi dah hilang le . maaf sangat2 yek

  28. syazwani

    hy, saya akan ke bandung on january thru jakarta soekarna airport. skng tgh cari info fasal transportation jakarta to bandung. hurm, sesiape yg ade maklumat share la ngn saya πŸ™‚

    mengikut pembacaan, from jakata ade 3 kaedah kereta, bus, train. buat mase sekarang tgh info tntg harga. sila bantu

    info di blog ni sgt sgt membantu!

  29. admin

    salam,

    saya tak berapa pasti kalau bas atau keretapi. sebab saya lebih gemar naik kereta. lebih cepat, selamat dan selesa. lebih privacy.

  30. suzy

    Salam…

    sy pernah check in kat Royal Dago & Karmila.but for next visit I nak cuba Utari…nsyaallah bulan 4 2011 I ke Sana w my family..Last saturday Call Utari Hotel..semua bilik std…I nak book..dia kata terlalu awal..But Rate skang RP375,000..so diorang advise call January…

    My 1st visit with MIL..dok kat Royal Dago..xde lift..but hotel so /..so.la…just nak tdo pun…but my stay 2 kali berturut-turut kat Karmila Hotel…ok sangat…actually dtg Bandung nak shopping..so hotel I x kisah..mana taknya pegi shopping dari 8am – 12midnite…so balik hotel tdur…

    Hopefully Utari Hotel best la…Supir I mmg byk ctc..tapi nak cari my 1st Supir..TERBAEK!!..susah la nak cari dia skang ni…loose ctc…sampai mata merah la melayan kitaorg..jaga anak I..hehhee…bukan dera eyh..tapi dia yg nak jaga…mmg freedom sgt2…

    2nd time pegi dapat supir mcm haram…ckit2 nak duit…suh pegi sana sini..manajang x buleh..saba jek la…

    3rd time…ok la…mmg pengalaman..sib baik x tertinggal flt…supir x tau jln ke Airport..berdebar hoccay..sbb I via jakarta masa tu..agaknya supir ni baru 1st time bawak kete ke Jakarta…

    neway…just email me kalau nak ctc supir…nawalalissa.suzy@gmail.com

    Ok thanks tuan Umah…ur blog sangat best ttg informasi nak ke Bandung

  31. admin

    Suzy,

    Utari tu sebenarnya mmg baik. tempatnya strategik dgn kedai2 makan disekelilingnya. yang paling best skali, breakfast depan pintu bilik kita saja. takde lagi hotel 5 bintang leh wat camtu haha.
    apa2 pon terima kasih sebab melawat blog saya ini. saya pon rasanya akan ke bandung dalam bulan 4 atau 5 tahun depan.

    selamat bershopping

  32. Nannee

    salam..
    wahhh..best la blog ni. mmg informatif. Thanks to En. Hazmi dan lain2..saya dari smlm search hotel kat bandung di internet ni. tp masih blum jumpa yg sesuai. plan nak gi bandung bln januari dgn family n suami. kwn I rekemen patradissa hotel sbb kt situ murah. tp nampak mcm kurang selesa je kan.. Hotel utari n dago ni brp rate nya ye?? I kalau boleh nak cari hotel yg murah tp selesa dan dkt dgn FO. I dah call Hotel Bumi Asih, rate mahal la pulak. Rumah Ebo pon nmpk selesa tp mcm Cik Izzati kata, bilik air kat luar bilik.huhu..En Hazmi, boleh tanya brp byrn klau extra baggage dari bandung? sbb I mmg nak shopping sakan kat sana..hehe. ATM Maybank boleh pakai kat sana kan? senang ke nak cari ATM Maybank?

  33. admin

    Nannee,

    sebenarnya tak semestinya atm maybank. tapi mana2 atm yg ada tanda PLUS . harap nannee boleh tanya customer service maybank. sebab saya pernah kuarkan duit dr atm yg ada logo sama mcm kad atm saya. tapi kalau nak confirmkan lagi, call customer service maybank mereka mesti boleh bantu.
    bab extra baggage tu, saya rasa byk juga kalau airasia. tapi kalau nak lebih banyak kilogram nya, boleh naik MAS. walaupun mahal skit tapi berbaloi sebab berat setiap seorang tak silap saya 25kg (kalau tak silap saya la, boleh cek website diorg)

  34. Sikin

    Salam semua,
    Sy akan ke Bandung dlm bulan depan. Sy cume nk tau kat mn nk kain baju nikah yg cantik & murah kat sne ye? sy pon nk cri telekung utk hantaran & baju utk bertunang..

  35. sabri

    salam….saya brsama family (6 org) bercadang pergi bandung pd 9-12hb feb, boleh bagi hotel yg trbaik (murah), supir….dan info lain…

  36. admin

    Salam Shikin,

    Saya rasa brg2 yang dicari itu boleh didapati di pasar baru. kalau lama di bandung, boleh jugak ke jakarta untuk cari barang2 tu di tanah abang.

  37. admin

    sabri,

    hotel2 yang terbaik dan murah telah saya ceritakan dalam artikel2 sebelum ini. diantaranya ialah Utari dan Royal Dago 2. maklumat lanjut, saudara bolehlah belek2 balik artikel saya yang lepas-lepas. ada jugak beberapa hotel yang dicadangkan oleh pengunjung blog ini yang dikongsi di sini.

  38. nana

    terima kasih atas info2 bandung ini! ;D

  39. nazim

    Salam,
    Saya di bandung sekarang.
    Jika ke Bandung jangan lupa cari rumah makan madtari..
    pisang+roti bakar keju @ indomie keju…
    satu pinggan penuh dengan keju…
    kalah keju pizzahut…
    harga yg paling mahal pun dlm rp14000..
    makan puas hati, kedai 24 jam

  40. nina

    Salam,hazmin..sy akn ke bandung bln 6 2011..ktorg g lam 10 org..kami tmpah flight Air Asia skali ngan penginapan kt orange homes bandung..tau x pape info mengenai orange homes bandung??di hotel tu ade sedia pakej2 pelancongan,. http://www.orangehomesbandung.com/ ni website die..emm,mlm bleh shopping x kat sne??pasar baru buka kul brp pg??klu naik Air Asia,backpack yg kt bwk die charge jgk ek wlaupn 1kg??mane murah tempah berat baggage secara on9 atau kt airport bandung??taxkt bandung brp??boleh bg komen2 ckit…blog ni terbaikla,byk info dpt kt cni..

  41. admin

    nazim..
    kat mana tmpt tu? saya lom pegi lagi. takpe akan dicuba nanti hehe

    nina:

    orange homes bandung tu saya takde info la. tapi takpe, mana2 pon ok je. nak kemana2 cari teksi je. pasar baru plak, slalu bukak pagi. kalau ke sana dlm kul 8 dh bukak dah. awal2 tak berapa ramai org lagi. masuk tgh hari baru ramai giler.

    backpack tu diorg tak charge sebab itu dikira hand luggage. tapi untuk beg2 lain, better tempah online la sebab murah skit kot. tapi kalau ramai2 ke sana, boleh share berat utk 10 org termasuk yg kecik2. so untung la kalau gi ramai2 hehe.

    tax tak mahal la. masa saya pegi tu lebih kurang dlm RM35. skang mungkin sama lagi atau dah naik atau dh kurang. tapi tak mahal sgt la. masa sampai sana tu, boleh cek kat kaunter. make sure duit airport tax tu simpan siap2 takut terguna. kang leceh plak nak cari duit cash hehe.

  42. nina

    owh..thanks ye,info nih berguna sgt2..emm,nk tnye lg nih..tmpat2 mkn kt mane molek n bersih pernah awk g??pnah g cibaduyut x??kat sne buke x mlm??kt bandung ok ke klu shopping malam??ms awk blik m’sia,ade x kastam check beg untuk souvenir yg kt bli??dieorg ade charge x utk barang2 yg kt bli such as kain batik ke pape la…

  43. admin

    nina,

    kalau tempat makan, kalau naik teksi atau supir, cakap je nak makan tempat yg grand2 dan mahal atau restoran yang cantik2. sebab kat situ dijamin sedap dan jgn risau pasal harga. selalunya murah melainkan makan kat hotel 5 bintang la kan hehe. saya penah makan kat dapursangkuriang. sedap gak kat situ. kalau ke bandung cuba cari tempat makan tu.

    bandung kalau tak de perubahan sampai skang la, diorg tutup awal. dalam kul 8 mlm dh tutup kedai. ada yg kul 9 mlm tutup tapi tak byk la sebab kalau sana kul 9 mlm, kat mesia dh kul 10 mlm. mmg time tutup kedai tu kan hehe.

    bab kastam tu, diorg slalu kisah bab kain batik jek. brg lain2 diorg tak kisah sgt. kalau kain batik sehelai dua tu ok lagi kot.

  44. sally

    admin,

    i n famly akan p bandung on March ni da search hotel utk 1 bilik 4org tp x ada bole bg cadangan x. u rase sempat x satu hari gy jakarta?..apa tempat menarik yang boleh dilawati selain bershopping?suasana malam cam mana?

  45. admin

    sally:

    selalunya, ada yang suka ke tangkuban perahu. tempat lain tak pasti la plak. bilik yg boleh masuk 4 org tu sume dewasa ke 2 dewasa 2 kanak2? kalau ngan anak2 selalunya ok jek. kalau dewasa 4 org mmg tak boleh la kot hehe.

  46. ain

    Sy nk pg bndung tp ni 1st time sy pg…
    Sy igt nk bwk RM350(m’sia) je dkt sana nti…lbh kurg dlm i juta rupiah
    tp kwn sy ckp xcukup…
    sy jd risau skang nk pg sna…

  47. admin

    ain,

    sebenarnya mmg tak cukup. hotel pon palaing murah dan ok pon dlm RM60 semalam. berapa hari nk dok sana? kalau semlm la kan. RM60 (hotel) + RM35 (airport tax) + mkn + beli belah rasanya tak cukup tu.

    kalau dlm RM500 boleh la kot. kalau dok sana semalam la. kalau lebih kurang2 pon RM1000. seronok skit nk bershopping kan.

  48. Sha R Liza

    En Hazmin, nak tnyalah saya dan asben nak gi awal bulan april dan tiket airsia-sia dah beli untuk trip 4 malam (gi 2-6 April) Kami ikut advise tak ambil hotel secara pakej dgn go holiday dan plan nak gi sehelai sepinggang. beg kat sana murah tak macam kat langkawi sbb plan nak isi brg2 jadi tak payah nak bwk beg bnyk2.. kalau murah dan banyk pilihan bolehlah beli jek kat sana..

    Lagi satu, selain dapur sangkuriang dan kawan-kawan ada rekemen ke kg daun. selain dari tempat tu ada tempat lain tak boleh rekemen…

    plan nak gi buat spa… kalau ada sesiapa pernah buat session kat tempat yang best2 rekemenkan la

  49. admin

    LIZA :

    Ok soal beg, kat sana ada pelbagai jenis beg tapi dari segi harga, tak banyak beza dengan di malaysia. better cari beg di malaysia dulu lepas tu di sana cuma tinggal nak shopping je πŸ˜€

    Kalau lebih baik, saya pernah cadangkan beli beg yang boleh lipat seperti di dalam artikel saya yang lepas. sila rujuk di sini http://blog.hazmin.net/2010/03/25/shopping-di-bandung-bahagian-3/

    Tempat makan pulak, mungkin kalau pakai supir atau teksi, boleh tanya mereka tempat makan yang sedap dan besar. mereka akan bawak liza ke sana. Saya kalau tak tahu nak makan di mana, saya singgah saja di Restoran Simpang Raya (makanan padang) sebab cepat makanan terhidang hehe.

    Spa pulak, ermm saya belum pernah ke spa lagi, mungkin ada pengunjung blog yang lain yang pernah ke sana boleh kongsi pengalaman di sini. Saya juga harap Liza boleh kongsi pengalaman sebaik saja pulang nanti πŸ˜€

  50. sheda

    admin,

    mne ek tpt nk cri beg lipat2 tu??ade nme kedai nye tk??

  51. admin

    sheda,

    saya beli kat sg wang. kat sebelah belakang. byk kedai beg kat situ. kene jalan2 skit la πŸ˜€

  52. Norzalilawati

    boleh akak tahu, brape rate kat Hotel Utari tu????
    byk pilihan tak??
    nampak pada gambar slide, hotel tu cantik…..
    akak nak yg sedang-sedang aje……ialah, taknak mahal sangat sbb duit tu boleh buat shopping kan!!!! thanks hazmin

  53. Norzalilawati

    perlu tak akak sewa kereta???? akak dan suami, dgn anak 4 org????

  54. admin

    akak,

    utari ni dia ada satu rate jek. harga dalam RM100 semalam lebih kurang. kira murah la tu. kalau nak murah lagi, royal dago 2 tapi hotel ni takleh booking. utk 1st time, masuk utari jek senang.

    kereta sewa tak perlu la akak. naik teksi jek. utk pengetahuan akak, gaya pemanduan kita dgn indon bezanya langit dan bumi. kita di malaysia ni lebih berdisiplin hehe. kalau husben akak bawak kete kat sana, mesti berlanggar punya hehe. naik teksi je kak. kat sana teksi byk. jgn risau. mudah ke kemana mana

  55. chiedah

    sy bakal ke sana 2hb 4 ni, msih lg bimbang kot2 budget yg d bawa tu x ckup…sy bawa 3juta rupiah je, sy plan 2 ari d jakarta (stay rumah abg sdara kawan sy), lg 2 ari di bandung…perjalanan nak ke bandung 2 sy x tau lg macam mana nak pegi…ade suggestion x? utk budget, tempat yg nak di lawat, hotel, transport…first time ni nak pegi tempat org…huhuhu Thanks =)

  56. admin

    chiedah,

    bajet dalam RM1000 la yek. rasanya kalau masuk makan,hotel dn transport, nak shopping kene berjimat sikit la kan. tapi rasanya cukup dh 1000 tu. pegi kesana, kalau boleh tanya abg saudara kawan tu, suh dia carikan supir atau tanya teksi ke bandung bape tambang. nak balik ke mesia naik dr airport jakarta ke bandung? kalau dr jakarta, kene kira tambang pergi balik tu. takpela, guna bajet yg ada utk makan angin dulu. shopping tu kemudian pon boleh lagi kan. lepas ni terus ke bandung, shopping di sana. kalau terus ke bandung, 1000 tu kira lebih dr cukup tu.

  57. Affa

    hii…tq for ur info…
    nk tya, tau tak mana2 hotel atau guest house yg murah kt jogja?
    sebabnya kami nk g dr bandung naik ketapi g jogja…
    n hotel dago tu lokasi nye camne?
    perlu ke kita ambik teksi klu nk shopping?

  58. admin

    affa,

    hotel dago 2 tu mmg kat jalan jduanda. sebaris dgn FO2 yang saya suka pergi. hotel ni kiranya di hujung jalan lah. boleh cek kedudukan hotel ni di http://www.wikimapia.com tulis “royal dago 2”.

    FO pulak terletak ditengah2 termasuklah kartikasari, tempat kek terkenal di sana. kalau nak amik teksi tu, cuma amik untuk ke pasar baru dan heritage jek. πŸ˜€

    jogja tu, nanti saya cari tgk hotel mana yg ok. kakak saya pernah ke sana thn lepas πŸ˜€

  59. ila

    hai…nak tanya ke skit..kalau dari malaysia terus bandung brp byk budget yg di perlukan? termasuk tambang pergi dan blk, hotel dan shopping.

  60. admin

    ila,

    kalau nk rasa best, rasanya RM2 ribu ok la kot. termasuk makan, hotel,tambang (tambang murah je kan)

    dalam 1 ribu utk shopping tu lebih dr cukup πŸ˜€

  61. rad

    hye..saya mahu ke jakarta/bandung/puncak..transport (all in) supir mahu ambik 2.2juta RP untuk 4 ari..ari ke5 nak blk ambik taxi jer coz flight awal pagi.dia suh ambik taxi.rugi sewa..stakat ni dia je plg murah..kami pergi 2 org jerk..for honeymoon n shops..so hotel nak book guntur kat bndg..jakarta x tau lg..agak2 brape saya kena bdget ni untk shopping,tiket wisata n makan2??total skali dengan supir nih?bagi cadangan boleh?hehhee..first time nak pi..penin cikit arr carik duit…dah lari bdget asal.huhuu..TQ

    hehhee..kasi cdgn n tips

  62. admin

    Rad,

    sorry lambat reply.

    kalau boleh, guna supir utk ke tempat2 yg jauh saja. utk shopping keliling bandung tu naik teksi saja. kalau nak save bajet la πŸ˜€ tapi kalau mmg dh ada bajet utk supir, boleh saja guna sepanjang rad ada di bandung πŸ˜€

    makan dan hotel tak mahal sgt. hotel paling ok di bandung ialah RM100 lebih di Utari. sesuai la utk honeymoon. sume skali rasanya dalam RM2 ribu ke RM3 ribu cukup dah kot utk makan, shopping dan transport. kalau lebih lagi bagus la kan πŸ˜€ terpulang pada Rad lah yek.

  63. Kak Amrah

    Assalam,
    Akak bercadang nak ke bandung dlam masa terdekat ni. tak pernah pergi dan tatau kat mane nak pergi shopping. Akak bercadang nak cari kain lace yg cantik untuk sulaman, boleh bg cadangan kat mane nak g? Terima kasih banyak

  64. admin

    kak amrah,
    akak, kain lace tu boleh cari kat pasar baru. mcm2 ada. sume murah2. boleh rambang mata hehe.

  65. kak ita

    salam,
    kak nak ke bandung tahun dpn. sekeluarga 6 org. murah naik teksi ke? murah sewa kereta? sb kak kena guna 2 teksi. pasal hotel pulak boleh tak kak sewa satu blk je d utari.manalah tahu kut2 ada caj tambahan?sb kak 6 org. klu flight awal pg ada teksi tak? klu shopping d jln juanda kena tawar tak? macam mana nak tawar? 50% ke atu harga standart? kak ucapkan trm ksh bnyk2 utk info d ats.tq

  66. mummy khayr

    kalau dah sampai airport bandung tu,terus ambik teksi ke hotel or camne the best plan?

  67. admin

    lepas settle sume, terus amik teksi ke hotel jek. check in dulu, letak barang2. lepas tu baru boleh start shopping hehe

  68. admin

    kak ita,

    kalau 6 org, bila naik teksi kene naik 2 kete la. tapi murah lagi sebab teksi murah jek. make sure akak naik direct flight ke bandung la. jgn ke sana melalui jakarta pulak. kalau tidak transport susah.

    pasal hotel tu, saya tak pasti la, tapi kalau ikut logik, kene amik 2 bilik la kak. 6 org satu bilik mcm sardin la plak kan hehe. dua bilik baru RM200 semalam lebih kurang la. bila sampai utari boleh je try tanya kat lobi tu boleh ke tak sebilik 6 org. tapi rasa mcm tak boleh.

    teksi rasanya ada. awal pagi tu seawal pukul bape kak? rasanya ada teksi kat airport bandung tu.

    ok, Factory Outlet (FO) kat bandung ni lebih kurang mcm shopping complex kat KL. cuma setiap bangunan tu asing2. so mmg tak boleh kurang2 la. nak tawar menawar mmg takleh la. kalau di pasar baru boleh tawar menawar. tapi FO ni harga murah2 jek.

  69. anna

    area mana erk yg leh dpt bju budak branded semurah RM5? kat FO ker ader area lain?

  70. admin

    anna,

    kene rajin mencari la anna. tapi rasanya kat jalan djuanda pon ada kot. belakang utari pon mungkin ada. kalau takdak jugak, cari kat heritage πŸ˜€

  71. zurin

    salam .. nk tnye ckit .. kalau 152.000 rupiah kn , ringgit malaysia berapa ekk ??

  72. admin

    zurin,

    cara kiranya senang jek. nilai sekarang, 10 ribu rupiah = RM3.50 lebih kurang.

    so kalau senang kira, 100 ribu rupiah = RM35.00
    50 ribu rupiah = RM17.50

    so 150 ribu rupiah tu dlm RM50 lebih lah. πŸ˜€

  73. linda

    as salam… bila nk soppin kat bandung kita akan tertanya-tanya, adakah jenama2 asli? saja nak tahu, nak jugak tau, murah sbb tukaran matawang atau jenama tiruan. mcm yang banyak kat rantau panjang… πŸ˜€

  74. sykin

    admin,

    saya nak tanye, if kami g b2 je bahaye x? n hotel ape yg paling dekat ngan tempat2 yg admin gtaw best utk shopping..leh ke g jln kaki je? nway flight (AA) balik kami awal pagi kul 6. so kne gerak ke airport paling lewat kul bp utk clearance checking sme..

  75. admin

    linda,

    ini yg org slalu konfius pasal brg2 kat bandung ngan rantau panjang. rantau panjang tu mmg brg tiruan yg kualiti terlalu buruk dan harganya pulak mahal. bayangkan t shirt biase2 jek harga dah RM20 sehelai kalau yg bagus skit dari RM10 sehelai la. itu pon kalau ada la.

    di Bandung pulak, sebab org berpusu2 kesana utk membeli belah, sebab byk brg kat sana yg branded tapi reject. reject kat mana hanya kilang saja yg tau sebab bila beli, takde cacat cela pon. brg2 mcm ni, kita boleh tau dgn tgk tag brand dia yg dikoyak2.

    ada juga lagi satu kategori lagi, tiruan tapi kualiti setaraf ori. bukan taraf rantau panjang.

    ada lagi satu kategori, brg2 yg takde brand atau brand yg kita tak penah dgr, tapi design,kualiti dan sebagainya lebih baik dr rantau panjang. kira ada kelas la. kita tgk saja pon kita dah tau beza yg rantau panjang ngan bandung.

    harga pulak, kalau RM20 tu, boleh beli tshirt dalam 3-4 helai sebab murah.

    linda tak perlu percaya kata saya bulat2 :D, linda pergi bandung sendiri dan nilaikan pendapat saya ini sama ada benar atau sebaliknya hehe.. harap saya dpt jawab soklan linda dgn baik hehe

  76. admin

    syikin,

    kalau waktu normal, iaitu waktu siang dan waktu makan malam, insyaAllah sume ok. tak bahaya lah. jgn pegi lorong2 sunyi tgh2 malam. kalau yg tu, kat KL pon bahaya hehe.

    saya pernah jalan kaki waktu mlm pukul 8-9 kat jln djuanda. nampak mcm suspen tapi takde apa2 pon. biase2 jek. tapi yg penting kita hati2 lah.

    hotel yg saya cadangkan tu mmg lokasi paling strategik. cuma nak ke pasar baru dan heritage saja kene naik teksi. tapi teksi kat hotel ni mmg senang dpt. takde masalah.

    kalau kul 6 tu, rasanya gi awal sejam lah. kalau ragu2, gi je kul 4.30 pagi ke airport. settle sume, leh tido kat airport. lebih tenang kat sana hehe

  77. Sara

    Salam,kalau saya pergi sane bawa baju satu helai sahaja, kemudian untuk hari seterusnya saya mahu beli di sana sahaja dan pakai untuk membeli belah di hari seterusnya. dimanakah boleh saya beli baju yang cantik2 untuk dipakai? adakah beg tangan di sana cantik2? tq

  78. admin

    sara,

    susah nak jawab soklan ni sebab cantik tu subjektif. kalau bg saya cantik, mungkin bg sara tak cantik kan :D. tapi selalunya ramai yg pergi bandung akan pulang dgn pakaian yg mereka suka. maknanya takde la rasanya yg pergi sana nak beli baju raya tapi pulang mesia dgn tangan kosong. sebab tu saya kata cantik tu subjektif. tapi rasanya kebanyakkan yg pergi sana akan setuju dgn fakta saya ni πŸ˜€

    dekat dgn heritage ada sati FO yg jual beg tangan sahaja. besar jugak. rasanya mesti ada yg cantik pada pandangan sara kan πŸ˜€

  79. linda

    admin,

    tq for info… hehehehe setakat ni puas hati, jgn risau. mmg nak pegi kesana dlm pertengahan bulan tujuh ni. tp nak gak sikit2 informasi ttg hal ehwal membeli- belah. boleh x admin bg sikit info ttg dimana sesuai / tpt yg besar bg membeli brg spt : kain, baju, jeans, handbag…hehehe. pening bile baca laman2 berkisar ttg bandung, cz byk sgt shopping yg web2 tu suggest.

    πŸ™‚ tq.

  80. admin

    linda,

    tempat2 yg linda nak tanya tu sume saya dh tulis dlm artikel2 terdahulu. cuba cari artikel2 tu bawah ‘TAG’ bandung. tak pon search jek guna kata kunci ‘Bandung’. jumpe la nanti hehe

  81. linda

    assalam..

    ni lagi satu masalah nak tanya. kat bandung ade kawasan larangan merokok x? kami ni ikut pakej, maklum je la kali pertama berjalan ke negara orang. kami akan ke jakarta sehari dan yang selebihnya dibandung. adakah jakarta & bandung tidak membenarkan kemasukan rokok dari negara luar seperti yang dilakukan Singapura. heheeh,

    terima kasih, ye.

  82. Aida

    Sesuai tak if sy nk ke bandung pd bulan puasa ni..ade org ckp byk kedai yg ditutup.betul ke?

  83. admin

    linda

    xde apa masalah ngan tu. sume ok πŸ˜€

    Aida:

    family saya kadang2 pegi jugak time puasa. takde masalah pon. sume kedai bukak mcm biase. kene susun jadual nak sahor ngan bukak puase jela πŸ˜€

  84. cengkodok

    Biasa je pg Bandung. Jgn la over expected sgt. Tp ok la tuk jalangΒ².

  85. Ain

    Hi,

    just nak tanye bulan pose ni saya ke Bandung dengan husband n baby, saya cuma nak tanya kat sana murah ke kalo nak beli buggy bayi atau stroller. and perlu ke saya bawak stroller? takut tak larat nak gendong ke hulu kehilir hehehehe

  86. admin

    ermmm soklan yg susah nak jawab ni sebab saya x de baby lagi. so x penah bawak. tapi time saya kat sana tak nampak plak stoller tu kat mane2. rasanya better bawak dr sini jela. beli yg basic skali. kakak saya penah bawak yg paling basic skali. murah jek. sebab kalau yg mahal2 tu berat plak kan πŸ˜€

  87. namia

    admin ade fb.. leh bg email x supaye sng nk tnye2… klau x keberatan lah..

  88. admin

    namia,

    ni kes tak baca blog saya sampai abis la ni hehe.
    email saya hazmin@hazmin.net

  89. RAHMAT

    Akum. Saya akan ke Bandung pada bulan Feb tahun hadapan bersama 8 orang keluarga saya. Saya ingin tanya, mana lebih baik buat tempahan hotel sendiri melalui internet atau melalui agen tour di Bandung? Dengar cerita kalau ditempah melalui agen, rate hotel lebih murah sedikit, betul ke?

  90. admin

    rahmat,

    selalunya, saya akan buat dua2 cara dan compare mana lebih murah. pilihan ditangan anda πŸ˜€

    kalau internet, boleh try book guna agoda. kadang2 ada yg murah. tapi jgn lupa compare dgn direct booking melalui hotel.

  91. shah

    As salam,
    Nak tanya pendapat. Saya cadng nk g bandung bln 3 nanti.. 2 org jek .. pompuan. Beli tiket AA masa sale.. kena pulak sampai sana kul 11.40 mlm.. tu tak masuk kalo flight delay ke.. Agak2 selamat tak kalo tiba time tu? Ngeri jugak sbb asal2 nk g 4 org.. 2 da tarik diri.. kalo dr airport tu senang tak dpt teksi.. dan jauh tak dr airport nk ke hotel utari ni.. mana la tau dah ler berdua jek.. sampai tengah mlm pulak.. tengah berkira2 utk tukar flight siang ni.. hotel utari ni ada tak servis teksi dr hotel-airport? Mohon pendapat. Time kasih banyak2..:)

  92. Nad

    Salam,
    Bleh mintak no tpon pak hendra yg keje kat cihampelas tak.Hari tu die ade bg no tpon die try call x dpt.nak gi sekali lg this year..TQ

  93. jpoon

    slm.. tujuan kami menuju ke bandung lagi dua mggu..memandang kan kami pergi ber4,tapi ber2 naik AA lagi ber2 naik MAS maka kami select turun jakarta dahulu..apa pendapat admin transport yg paling sesuai bg kami nk ke bandung dari jakarta airport?pasal hotel mmg kami decide walk-in shj nanti seperti yg admin suggest kn..tentang info yg admin beri dlm blog ini bout bandung sgt berguna pada kami,smpai kan rasa perlukah kami stay di jakrta pula?sbb flight pulang kami juga dari jakarta…apa yg patut kami pilih skg???

  94. Xura

    Salam,

    Saya nak mintak pendapat awak, agak2 awak tau tak mana2 homestay or apartment yg boleh memuatkan seramai 20 org dalam satu rumah dengan harga yg berpatutan & tak mahal sbb saya akan kesana selama 5 hari 4 malam. Harap sudi membantu …Tq.

  95. azni

    I nk ke bandung pd 13hb april 2013 n blk on 16hb..mmg nk sesgt dok kt utari hotel ni sbb tgh town..cari dlm agoda mmg xde..so mcmn I nk book hotel ni..help me plz….

  96. mmysarah

    hi..

    nk tanya kalau di bandung barangan kelengkapan bayi seperti baju baju dll dekat mana ya murah..tq

Leave a Reply